Afdeling for Bibelsk Eksegese

Ved Afdeling for bibelsk eksegese forsker og underviser vi i den hebraiske bibels, det nye testamentes og koranens tekster. Disse tekster har haft enorm indflydelse på religion, tro, kultur og praksis. At forstå disse tekster kræver indsigt i den periode og det samfund, hvor teksterne blev skrevet, samt viden om hvordan mennesker igennem historien har brugt og fortolket teksterne forskelligt.

Biblen. Foto: Carsten Lundager / Ritzau Scanpix
Foto: Carsten Lundager / Ritzau Scanpix

I afdelingen arbejder vi med teksterne på originalsprogene: hebraisk, aramæisk, græsk og arabisk. Vi anvender metoder og teorier, der spænder fra filologi, lingvistik, arkæologi, historie og sociologi til litteraturteori og fortolkningsteori.

Kernen i afdelingens ekspertise er fortolkningen af bibelens og koranens tekster. Vi har endvidere opbygget særlig forskningskompetence inden for apokryf litteratur, Dødehavsrullerne, gnostiske tekster, receptionshistorie, hellenistisk filosofi, kønshermeneutik, tekstteori og digital humaniora.

Forskningsstrategi 2024-2027

 

Afdelingen forsker i jødedommens, kristendommens og islams religiøse skrifter, som (i forskellige grader) anses for at være grundlæggende, normative og hellige. Vi fokuserer på:

  • Det gamle testamente/den hebraiske bibel og andre formative tekster fra oldtidens jødedom (f.eks. Dødehavsrullerne og hellenistisk-jødiske kilder),
  • Det nye testamente og andre tidlige kristne kilder, herunder ikke-kanoniske tekster, og
  • Koranen samt dens tidligste traditioner og kommentarer.

Vores forskning omfatter de forskellige eksegetiske traditioner, materiel kultur og receptionshistorie, der knytter sig til disse tre samlinger af hellige skrifter.

Vores mål er at opbygge en afdeling i verdensklasse. I de kommende år vil vi særligt fokusere på digitale, materielle og tværfaglige tilgange til antikke tekster, især med henblik på at nedbryde traditionelle skel mellem de tre religiøse traditioner, som afdelingen repræsenterer.

 

 

Eskatologi og endetidsstudier

Afdelingen vil produce banebrydende forskning inden for eskatologi og endetidsstudier. Med udgangspunkt i det igangværende forskningsprojekt AMRAM samt ny forskning i håb, lykke og fortvivlelse vil afdelingen bidrage til forskningen ved at inddrage tværhistoriske og tværkulturelle aspekter af endetidsfortællinger. Dette vil kræve et tværdisciplinært og internationalt forskerteam.

Diaspora og human mobility

Med afsæt i forskningsprojektet ”Divergent Views of Diaspora in Ancient Judaism” vil afdelingen søge at integrere igangværende forskning i diaspora, migration og fængsling under temaet human mobility. Som bidrag til migrationsforskningen ønsker vi at kortlægge israelitternes tidligst dokumenterede bevægelser og producere mere nuancerede beskrivelser af deres liv som migranter end simple og snævre narrativer kan.

Materialitet og lived religion

Afdelingen har en lang tradition for forskning i arkæologi og materiel kultur, særlig i det 20. århundrede. I de kommende år vil vi forny dette forskningsområde og udvide fokus. Med udgangspunkt i det igangværende “Prison Project” samt tematiske og metodiske tilgange fra andre aktuelle forskningsprojekter vil medarbejdere på afdelingen udføre frontforskning inden for materialitet og lived religion, både i antikke kontekster og moderne brug af religiøse traditioner inden for retsvæsen og fængsling mm.

Tekster og reception

Religiøse tekster og fortolkningen af dem udgør kernen i vores forskning. For at sikre en grundig forståelse af skrifterne prioriterer vi studiet af kildesprogene megert højt. Desuden vil afdelingen udvikle nye tematiske og metodiske tilgange til studiet af skrifterne og deres reception. Medarbejdere på afdelingen spiller en central rolle i udarbejdelsen af den nye autoriserede danske bibeloversættelse, som skal være færdig i 2036. Sammen med internationale partnere vil vi desuden videreudvikle vores forskning i skrifternes gensidige reception til et stort anlagt forskningsprojekt.

Digital humaniora

Afdelingen vil styrke sin position som førende institution inden for studiet af religiøse skrifter ved hjælp af store sprogmodeller og avancerede statistiske metoder. Med afsæt i projektet ”Artificial Intelligence and Ancient Hebrew Texts” fortsætter vi med at udvikle open source datasæt med de vigtigste religiøse tekster fra oldtiden.

Koranen

Med udgangspunkt i forskningsprojekterne ”The European Qur’an” og ”Producing Sharia in Context” styrker afdelingen sin ledende position inden for koranforskningen. Koranen er regionalt, sprogligt, stilistisk, tematisk, teologisk og historisk forbundet med en række bibelske tekster. Disse forbindelser er anerkendt af koranen selv, idet den nævner bibelske skrifter som toraen, Davids salmer og evangeliet og refererer til bibelske personer og fortællinger. Forskningen har også afdækket mange forbindelser til bibelsk materiale ud over de kanoniske skrifter, såsom forskellige former for jødisk-rabbinske og kristne tekster. Koranen er ikke kun forbundet med bibelske tekster og miljøer, men stammer også fra og relaterer sig til den arabiske polyteistiske kultur. Disse kontekstuelle faktorer kræver en tværfaglig kombination af koran- og bibelvidenskab, hvilket afdelingen er optaget af. Dette fokusområde er også baseret på overbevisningen om, at moderne koranstudier med fordel kan anvende bibelvidenskabens rige teorier og metoder.

 

Forskning og samarbejde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afdelingen er vært for følgende centre og projekter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afdelingen samarbejder med følgende kandidatuddannelser og forskningsinstitutioner:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forskere/gruppemedlemmer

Navn Titel Telefon E-mail
Søg i Navn Søg i Titel Søg i Telefon
Afif, Naima Forskningsfuldmægtig +4535324196 E-mail
Babinski, Paul Matthew Ekstern +4535337787 E-mail
Bach, Melissa Sayyad Postdoc +4535320461 E-mail
Bargfeldt, Niels Postdoc +4535333928 E-mail
Buch-Hansen, Gitte Lektor +4535323749 E-mail
Christiansen, Mette Studielektor +4535331946 E-mail
Ehrensvärd, Martin Gustaf Lektor E-mail
Ejrnæs, Bodil Emerita E-mail
Engberg-Pedersen, Troels Professor emeritus E-mail
Fry, Alexiana Dawn Postdoc +4535323169 E-mail
Gvaryahu-Gottesman, Amit Yishai Tenure Track Adjunkt +4535326325 E-mail
Hartmann, Ida Gæsteforsker E-mail
Hjelm, Ingrid Professor emerita +4535323658 E-mail
Hoffmann, Thomas Professor +4535323657 E-mail
Holst, Søren Gæsteforsker +4542412213 E-mail
Høgenhaven, Jesper Professor +4535323642 E-mail
Jensen, Smilla Studerende FU E-mail
Knirke, Rebecca Studerende FU E-mail
Knudsen, Annette Hjort Ph.d.-studerende +4535322464 E-mail
Kristensen, Stefan Marinus Indskrevet ph.d.-studerende +4535320240 E-mail
Langeloh, Jacob Hinrich Gæsteforsker +4535327318 E-mail
Larsen, Matthew David Lektor - forfremmelsesprogrammet E-mail
Lemche, Niels Peter Professor emeritus E-mail
Levine, Evan Isak Ph.d.-stipendiat +4535329228 E-mail
Loop, Jan Professor E-mail
Maier, Daniel Christian Tenure Track Adjunkt +4535329827 E-mail
Müller, Mogens Professor emeritus E-mail
Naaijer, Martijn Gæsteforsker +4535332170 E-mail
Nielsen, Jesper Tang Gæsteforsker +4535323607 E-mail
Omerzu, Heike Prodekan +4535323655 E-mail
Perez, Lucie Ph.d.-stipendiat +4535327851 E-mail
Petersen, Jesper Lektor +4540982529 E-mail
Poulsen, Frederik Lektor +4535322835 E-mail
Rezetko, Robert Carl Gæsteforsker E-mail
Rodenbiker, Kelsie Tenure Track Adjunkt +4535334912 E-mail
Selimovic, Amina Sijecic Postdoc +4535336590 E-mail
Siegismund, Kasper Postdoc E-mail
Troels-Smith, Otto Studerende FU E-mail
Ulbricht, Manolis Postdoc +4535322182 E-mail
Vinding, Niels Valdemar Lektor +4551217682 E-mail
Ziemba, Kacper Jakub Postdoc +4535334338 E-mail