Interview with Karen Lauterbach on Globalnyt – University of Copenhagen

Centre of African Studies > News > Interview with Karen L...

23 March 2017

Interview with Karen Lauterbach on Globalnyt

INTERVIEW

Karen Lauterbach, Associate Professor at CAS, talks about her recent publication 'Christianity, Wealth, and Spiritural Power in Ghana' (2017)

Gerd Kieffer, journalist at Globalnyt, has had a talk with Karen about the work behind her recent publication which centers around charismatic pastors in Ghana. A book that investigates both the social processes of becoming a pastor and the spiritual dimensions of how power and wealth are conceptualized, achieved, and legitimized in the particular context of Asante in Ghana.

Foto: Karen Lauterbach

You can read a short excerpt of the interview below. Please note that it is in Danish.

Det er varmt i Kumasi. Karen Lauterbach sidder på en bænk i skyggen af et træ i byen, der ligger godt 250 kilometer nord for Ghanas hovedstad Accra. Hun drikker en sodavand sammen med sin lokale forskningsassistent, Isaac, da en scene udspiller sig foran dem.

På den ene side af vejen holder den berømte – og kontroversielle – præst Obinim en højlydt gudstjeneste i et kæmpe auditorium, mens en kvinde og en mand har gang i et voldsomt skænderi på den anden side. Manden er far til kvindens barn, og hun beskylder ham for ikke at have betalt nok penge og har derfor kastet en forbandelse over ham. Hvis ikke hun løfter forbandelsen igen, vil manden dø, forklarer Isaac.

Kvinden nægter, men efter lang tids palaver indvilliger hun alligevel. Mens dramaet er på sit højeste, og kvinden har fået bragt æg og kul, som hun skal bruge til at ophæve forbandelsen, lyder der skud-lignende lyde inde fra Obinims gudstjeneste. Det er kirkegængerne, der ’skyder’ de onde ånder.

Som Karen Lauterbach sad der på bænken, gik det op for hende, at det hele hænger sammen: ”Jeg sad og tænkte: Det giver jo ikke mening at tale om, at noget er kristendom, og noget er traditionel religion. Det er jo den samme funktion, de opfylder,” fortæller hun.

….

To read the full article, follow this link.