Afrika nu: migration, religion, klima og konflikt – Københavns Universitet

Afrika nu:
migration, religion, klima og konflikt

Foto: Pernille Bærendtsen

Kursus for gymnasielærere og undervisere på læreruddannelsen 2. - 3. november 2017


Afrika er et kontinent under stor forandring – ny politisk bevidsthed, økonomisk vækst, voksende befolkning, nye konflikter og klimaforandringer. På kurset 'Afrika nu: migration, religion, klima og konflikt' beskæftiger vi os med de nyeste tendenser på det afrikanske kontinent. Migration mod Europa, flygtninge, religion og konflikt (Boko Haram), nye religiøse bevægelser, samfundsmæssige konsekvenser af et ændret klima, samt et blik på, hvad Danmarks kolonihistorie på Guldkysten har sat sig af spor.

Kurset holdes af Center for Afrikastudier på Københavns Universitet og giver dig forskningsbaseret og opdateret inspiration og viden, du kan anvende i undervisningen i gymnasieskolen eller læreruddannelsen. Kurset er tværfagligt og henvender sig særligt til lærere i religion, historie, samfundsfag og geografi. Der vil være oplæg fra en række eksperter, tur til Dansk Institut for Internationale Studier, samt workshops om, hvordan man kan arbejde videre med de konkrete problemstillinger i undervisningen. 

Kursisterne vil få tilsendt et kompendium forud for kurset. Der vil desuden blive oprettet et online ressourcerum i forlængelse af kurset med inspiration og uddybende materiale.

Program

Torsdag den 2. november

10:00: Velkomst
10.15: Afrika i dag – introduktion v. Holger Bernt Hansen, Professor Emeritus på Center for Afrikastudier
11.15: Pause
11.30: Religion og konflikt – Nigeria og Boko Haram v. Niels Kastfelt, Lektor på Center for Afrikastudier
12:30: Frokost
13:30: Afrikansk migration mod Europa v. Nauja Kleist, Seniorforsker ved Dansk Institut for International Studier
14:30: Kolonitid og slaveri: Danmark og Guldkysten, v. Per Hernæs, Professor emeritus, Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet
15:30: Pause
15:45: Workshop om tekster
16:45: Opsamling
17:00: Tak for i dag

Fredag den 3. november

10:00: Afrika og klimakrise v. Stig Jensen, Lektor på Center for Afrikastudier
11:00: Pause
11.15: Religion og flygtninge i Afrika v. Karen Lauterbach
12.00: Frokost
13:30: Besøg på Dansk Institut for Internationale Studier, oplæg om FNs mission i Mali v. Signe Marie Cold-Ravnkilde og visning af filmen ’The Mission’ (2016)
16:00 Afrunding og tak for denne gang

Pris og tilmelding

Kurset koster 1800 kr. inklusiv frokost og kaffe begge dage. Der er desværre ikke flere ledige pladser på kurset i denne omgang. Vi overvejer en gentagelse af kurset. Skriv dig på denne interesseliste, hvis du vil have besked, når kurset bliver gentaget.

Mere info

For yderligere information om kurset, kontakt arrangør lektor Karen Lauterbach: kjl@teol.ku.dk

Hvis det drejer sig om praktiske spørgsmål, kontakt sekretær Bjarne Still Laurberg: sek@sk.ku.dk / 35 32 25 90. Sidstnævnte kan også være behjælpelig med forslag til hoteller.