Jonas Kjøller-Rasmussen

Jonas Kjøller-Rasmussen

Ph.d.-studerende

Foruden mine ansvarsområder som informationsspecialist ved Det Teologiske Fakultetsbibliotek er jeg indskrevet som ph.d.-studerende på Afdeling for Kirkehistorie på en friplads.

Mit projekt har titlen Fromhed og teologi i trediveårskrigens Danmark. Studier i Jesper Rasmussen Brochmands teologi. Projektets vægtigste del vil være et arbejde med Brochmands (1585-1652) fromhedslitterære forfatterskab og dets relation til hans dogmatiske virksomhed. I den indledende disputats til sit massive dogmatiske værk Universæ Theologiæ Systema (1633) udvikler Brochmand sin forståelse af teologiens væsen. Denne defineres som både teoretisk og praktisk. I projeketet vil jeg undersøge om og hvordan Brochmand formår at realisere sin definition på teologien i det reelt udfoldede forfatterskab. Hertil fordres en integreret læsning af Universæ Theologiæ Systema og Brochmands fromhedslitterære værker, såsom It Christen Menniskis aandelige Kamp (1627), Gudelig Underuissning (1627) og den berømte huspostil Sabbati Sanctificatio (1635-38).

Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

    Nupcie facte sunt: Et transreformatorisk, kontekstualiserende studie af tre prædikener til anden søndag efter helligtrekonger

    Kjøller-Rasmussen, Jonas, okt. 2018, I: Dansk Teologisk Tidsskrift. 81, 2, s. 101-117 17 s.

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 196063973