Samtidsbilleder: realismen i yngre dansk litteratur 1994-2008

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

  • Mads Bunch
Samtidsbilleder er en indgående behandling af den litteratur som var med til at sætte en ny dagsorden med realistiske samtidsskildringer, hverdagsfortællingen og familiesagaer, bl.a. Helle Helles romaner, Jan Sonnergaards novelletrilogi og Jakob Ejersbos Nordkraft

Bogens hoveddel udgøres af tematiske læsninger der sammenholder hovedtemaerne i de enkelte værker med tidens tendenser. Værkerne sættes ind i et større perspektiv i forhold til det postmoderne samfund med dets nye livsformer og problemstillinger.

Det vises også at den nye realismebølge ikke er isoleret til yngre dansk litteratur, men helt i tråd med lignende tendenser i såvel svensk og norsk samtidslitteratur som i danske film og TV-programmer.

Et andet kapitel behandler realismen mere bredt, og diskuterer hvad begrebet realisme egentlig dækker over. Kapitlet indeholder desuden en beskrivelse af hvordan den nye yngre realismebølge opstår, og hvordan bevægelsen væk fra 1990ernes litterære tendenser udfolder sig.

Bogen baserer sig på et meget stort materiale i form af læsninger af 120 litterære værker skrevet af 52 yngre danske forfattere i perioden 1994-2004. Bogen er desuden forsynet med oversigter og registre.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagDansklærerforeningen
Antal sider180
ISBN (Trykt)9788779963627
StatusUdgivet - 2009

    Forskningsområder

  • Det Humanistiske Fakultet - Dansk litteratur, Dansk litteraturhistorie, Realisme, Slægtsromaner, Postmoderne, Zygmunt Bauman, Noveller, Romaner, Yngre danske forfattere

ID: 16782187