Tivoli, Trængsel og Troelstrup: Stednavne som stilistiske figurer

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Standard

Tivoli, Trængsel og Troelstrup : Stednavne som stilistiske figurer. / Sandst, Line.

København : Museum Tusculanum, 2014. 223 s. (Navnestudier; Nr. 43).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Harvard

Sandst, L 2014, Tivoli, Trængsel og Troelstrup: Stednavne som stilistiske figurer. Navnestudier, nr. 43, Museum Tusculanum, København.

APA

Sandst, L. (2014). Tivoli, Trængsel og Troelstrup: Stednavne som stilistiske figurer. København: Museum Tusculanum. Navnestudier, Nr. 43

Vancouver

Sandst L. Tivoli, Trængsel og Troelstrup: Stednavne som stilistiske figurer. København: Museum Tusculanum, 2014. 223 s. (Navnestudier; Nr. 43).

Author

Sandst, Line. / Tivoli, Trængsel og Troelstrup : Stednavne som stilistiske figurer. København : Museum Tusculanum, 2014. 223 s. (Navnestudier; Nr. 43).

Bibtex

@book{ef5d18a2ce6b45f984a6d2874599986d,
title = "Tivoli, Tr{\ae}ngsel og Troelstrup: Stednavne som stilistiske figurer",
abstract = "I bogen introduceres, udvikles og anvendes stilistisk-retoriske teorier om metaforer, metonymier og symboler i studiet af stednavne som sprog. I bogens f{\o}rste del diskuteres de sprogvidenskabelige pr{\ae}misser, hvormed stednavne forst{\aa}s. Det p{\aa}peges, at proprier er underlagt skiftende tiders forsknings- og tolkningstraditioner, hvorfor tolkningerne ikke er objektivt sande, men i lige s{\aa} h{\o}j grad udtrykker navneforskerens sprogopfattelse og referenceramme, og at dette kan afl{\ae}ses i stednavneordb{\o}gerne. Der argumenteres for at anskue stednavne som tekstlige f{\ae}nomener, og de stilistisk-retoriske teorier s{\ae}ttes i relation til stednavne dels som analysev{\ae}rkt{\o}j til en egentlig tekstl{\ae}sning af proprier, dels som redskab til at belyse de diskurser, forsknings- og tolkningsparadigmer, stednavne er underlagt.I bogens anden del analyseres 155 stednavne, blandt andet Tivoli, Tr{\ae}ngsel og Troelstrup, kvalitativt ved den stilistisk-retoriske analyse, der inddrager stednavnenes etymologi, skriftlige kilder, landskabet og folkeetymologi. Herigennem belyses menneskets vilje til at se sprog som meningsb{\ae}rende kommunikationsmiddel.Der antydes en proprial stilistik historie fra jernalderen til moderne tid, der ses som resultat af det stigende antal skriftlige kilder,der indeholder stednavne, men som ogs{\aa} kan afspejle en {\ae}ndring i menneskets sprogsyn mod st{\o}rre kompleksitet og flere, samtidigt herskende sprogsyn.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Stednavne, stednavne som tekst, stilistik, Retorik, litter{\ae}r diskursanalyse, metafor, metonymi, symbol, folkeetymologi",
author = "Line Sandst",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-635-4147-3",
series = "Navnestudier",
number = "43",
publisher = "Museum Tusculanum",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Tivoli, Trængsel og Troelstrup

T2 - Stednavne som stilistiske figurer

AU - Sandst, Line

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - I bogen introduceres, udvikles og anvendes stilistisk-retoriske teorier om metaforer, metonymier og symboler i studiet af stednavne som sprog. I bogens første del diskuteres de sprogvidenskabelige præmisser, hvormed stednavne forstås. Det påpeges, at proprier er underlagt skiftende tiders forsknings- og tolkningstraditioner, hvorfor tolkningerne ikke er objektivt sande, men i lige så høj grad udtrykker navneforskerens sprogopfattelse og referenceramme, og at dette kan aflæses i stednavneordbøgerne. Der argumenteres for at anskue stednavne som tekstlige fænomener, og de stilistisk-retoriske teorier sættes i relation til stednavne dels som analyseværktøj til en egentlig tekstlæsning af proprier, dels som redskab til at belyse de diskurser, forsknings- og tolkningsparadigmer, stednavne er underlagt.I bogens anden del analyseres 155 stednavne, blandt andet Tivoli, Trængsel og Troelstrup, kvalitativt ved den stilistisk-retoriske analyse, der inddrager stednavnenes etymologi, skriftlige kilder, landskabet og folkeetymologi. Herigennem belyses menneskets vilje til at se sprog som meningsbærende kommunikationsmiddel.Der antydes en proprial stilistik historie fra jernalderen til moderne tid, der ses som resultat af det stigende antal skriftlige kilder,der indeholder stednavne, men som også kan afspejle en ændring i menneskets sprogsyn mod større kompleksitet og flere, samtidigt herskende sprogsyn.

AB - I bogen introduceres, udvikles og anvendes stilistisk-retoriske teorier om metaforer, metonymier og symboler i studiet af stednavne som sprog. I bogens første del diskuteres de sprogvidenskabelige præmisser, hvormed stednavne forstås. Det påpeges, at proprier er underlagt skiftende tiders forsknings- og tolkningstraditioner, hvorfor tolkningerne ikke er objektivt sande, men i lige så høj grad udtrykker navneforskerens sprogopfattelse og referenceramme, og at dette kan aflæses i stednavneordbøgerne. Der argumenteres for at anskue stednavne som tekstlige fænomener, og de stilistisk-retoriske teorier sættes i relation til stednavne dels som analyseværktøj til en egentlig tekstlæsning af proprier, dels som redskab til at belyse de diskurser, forsknings- og tolkningsparadigmer, stednavne er underlagt.I bogens anden del analyseres 155 stednavne, blandt andet Tivoli, Trængsel og Troelstrup, kvalitativt ved den stilistisk-retoriske analyse, der inddrager stednavnenes etymologi, skriftlige kilder, landskabet og folkeetymologi. Herigennem belyses menneskets vilje til at se sprog som meningsbærende kommunikationsmiddel.Der antydes en proprial stilistik historie fra jernalderen til moderne tid, der ses som resultat af det stigende antal skriftlige kilder,der indeholder stednavne, men som også kan afspejle en ændring i menneskets sprogsyn mod større kompleksitet og flere, samtidigt herskende sprogsyn.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Stednavne

KW - stednavne som tekst

KW - stilistik

KW - Retorik

KW - litterær diskursanalyse

KW - metafor

KW - metonymi

KW - symbol

KW - folkeetymologi

M3 - Bog

SN - 978-87-635-4147-3

T3 - Navnestudier

BT - Tivoli, Trængsel og Troelstrup

PB - Museum Tusculanum

CY - København

ER -

ID: 127237624