Håb – teologi i trængselstider

Konference på Det Teologiske Fakultet i samarbejde med Roskilde Stift, Helsingør Stift, Fyens Stift, Københavns Stift og Lolland-Falster Stift.

Aldrig har vi levet så trygt i den vestlige verden. Lang fra krig, sult, tørke og sygdomsepidemier. Vi har det godt, og alligevel er vi bange. For truslerne når helt ind i vores stuer og vi konfronteres daglig med katastrofer, klimakrise, plastikøer, habitbanditter, hackerkriminalitet, radikal religiøsitet, ulmende aggressivitet og uforudsigelige verdensledere. Frygt fylder meget, også hos unge mennesker, der alvorligt overvejer det ansvarlige i at sætte børn i verden med de skræmmende udsigter. 

Dette års konference vil udfordre frygten og tale om håb og tro. Vi vil undersøge, hvilke samfundstendenser og initiativer, som kan give anledning til håb – på trods af de mange dystre udsigter. Hvilke teologiske spor kan vi følge, og hvad er kirkens rolle i et samfund, der tynges af rådvildhed over for fremtiden? Hvordan forkynde ind i en verden på randen af sammenbrud?  Handler påskeenglens ”Frygt ikke” alene om at finde fred med Gud i vores hjerter, eller bliver vi også sendt ud for at skabe fred i verden? 

Carsten Bach-Nielsen, AU, følger domstemaet op igennem teologihistorien. Johanne Stubbe T. Kristensen, KU, taler om håbets teologi. Den amerikanske homiletiker, Frank Thomas vil, i lyset af sin seneste bog ”How to preach a dangerous sermon” indvie os i en afrikansk-amerikansk tradition for at forkynde håb på trods.

Iranskfødte Sara Afshari, Edinburgh University og fhv. leder af SAT-7 i Iran, vil i samtale med Niels Nymann Eriksen fortælle om kristne under jorden i Iran, konvertitter, samt sin undersøgelse af Folkekirkens møde med flygtninge.

Derudover vil der være paneldebat mellem Steffen Andersen, CBS, forfatter til FARLIGT. Hvordan de fodrer din frygt og hvorfor du æder den og en repræsentant fra Verdens Bedste Nyheder.

Endelig vil sanger og sangskriver Søren Huss fortælle om musikkens unikke rolle i forhold til at formidle og styrke håb. Som afslutning torsdag vil der være gudstjeneste i Hans Tausens Kirke, hvor Frank Thomas prædiker og Søren Huss spiller.

Konferencen henvender sig særligt til præster og teologistuderende, men er åben for alle interesserede.

Den er arrangeret af Det Teologiske Fakultet, KU, i samarbejde med Roskilde Stift, Helsingør Stift, Fyens Stift, Københavns Stift, Lolland-Falster Stift.

Tilmelding er lukket!