07. maj 2013

Kierkegaard ned i København

byrum

Med økonomisk støtte fra Københavns Kommune, Lundbeckfonden og Uddannelsesministeriet kan Søren Kierkegaard forskningscenteret nu realisere planerne om at få en række Kierkegaard-citater nedlagt permanent i Københavns brolægning.

Statue ved Marmorkirken af filosoffen Søren Kierkegaard.

Statue ved Marmorkirken af filosoffen Søren Kierkegaard.

Det er vidunderligt, at det på denne måde bliver muligt at lade Kierkegaards tanker være til stede i byrummet på en diskret, men synlig måde. Citaterne er en gave til byens borgere og turister, som ikke kun kan nydes i 2013 men får blivende betydning for byen. Citaterne bliver forsynet med en QR kode, så man kan lytte sig til kontekst og engelsk oversættelse", siger Pia Søltoft, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Der er indtil videre fastlagt to citater. På Nytorv, hvor Kierkegaard er født, skal følgende citat vække forbipasserende til eftertanke:

 

Jeg taler helst med Børn; thi om dem tør man dog haabe, at de kan blive Fornuft-Væsener; men de, der ere blevne det! Herre Jemini!

På Søren Kierkegaards Plads udfor det Kongelige Bibliotek vil man kunne læse sig ind i biblioteket ved at følge det indgraverede citat:

Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) glæder sig til at se de to citater i brolægningen:

Jeg er meget glad for at det – med Lundbeckfondens hjælp – er lykkedes at skaffe midler til dette projekt. Jeg tror, det vil betyde meget for både københavnere og besøgende i byen, at vi nu får disse flotte mindesmærker for en af byens mest berømte og anerkendte borgere”, siger Pia Allerslev.

Citaterne er en del af det internationale kunstprojekt The Universal Library som kunstnerne Ingrid Falk og Gustavo Aguerre fra FA+ står bag. Projektet rummer allerede nu Strindberg-citater i Stockholm, Ibsen-citater i Oslo, Lagerlöf-citater i Falun og Lagerkvist-citater i Växjö. Goethe, Shakespeare, Borges, Cervantes og altså nu også Kierkegaard-citater er undervejs.

Kontakt

Pia Søltoft, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret, mobil 51227594, mail: ps@sk.ku.dk