Kirkeforskningen får endnu et skub fremad
Det Teologiske Fakultet har modtaget godt 800.000 kroner fra Folkekirkens Videnspulje til tre nye forskningsprojekter. Projekterne omhandler dels en undersøgelse af forældres overvejelser i forbindelse med dåb i et storbysogn, dels en undersøgelse af medlemmernes forventninger til folkekirken på landet, i byen og i forstæderne. Herudover skal der kastes lys over brugen af Det Gamle Testamente i folkekirkens gudstjenester.

Gudstjeneste i Astrup Kirke. Foto: Christian Roar
Takket være en bevilling fra Folkekirkens Videnspulje kommer kirken og dens brug atter i forskernes søgelys i de kommende år. Det Teologiske Fakultet har modtaget midler fra Folkekirkens Videnspulje til tre nye forskningsprojekter.
-Det er glædeligt, at kirkeforskningen nu konsolideres. Sidste år kom der en bevilling til arbejdet med folkekirkens deltagerstatistik, og i år to bevillinger til undersøgelse af henholdsvis dåb og kirken på landet, foruden den store bevilling fra forskningsrådet. Det er ekstra glædeligt, at også Center for Studiet af Bibelens brug har fået en bevilling. Det viser, hvordan kirkeforskningsperspektivet er integreret i det videnskabelige arbejde ved Det Teologiske Fakultet, siger dekan Kirsten Busch Nielsen.
Center for Studiet af Bibelens Brug skal bruge bevillingen til en undersøgelse af Det Gamle Testamentes rolle i de danske præsters gudstjenester. I 1992 blev Det Gamle Testamente et fast element i alterbogen, og det er konsekvenserne af denne ændring forskere nu skal undersøge. Centerleder Gitte Buch-Hansen er begejstret for undersøgelsen og mener også, at den kan bruges indadtil på fakultetet:
- Undersøgelsen af brugen af Det Gamle Testamente i folkekirkens gudstjenester vil være af interesse for kirken, og projektet vil måske også kaste lys over effekterne af vores undervisning på fakultetet. Er det for eksempel sådan, at tekster, der ikke er undervist i, bliver valgt fra?, spørger Gitte Buch-Hansen.
Ph.d. Frederik Poulsen vil stå i spidsen for selve udførelsen af projektet, der konkret består af en undersøgelse af fire-fem provstier, dvs. et udsnit på cirka 80-100 sogne, fordelt jævnt mellem land og by i forskellige dele af Danmark. Gennem telefon- og fokusgruppeinterviews med præster og udvalgte menigheder vil projektet klarlægge anvendelsen og betydningen af Det Gamle Testamente i eksempelvis præsters prædiken og salmevalg og menighedens oplevelse af gudstjenesten.
De tre projekter
- Det gamle Testamente i gudstjenesten
Center for Studiet af Bibelens Brug, Københavns Universitet v/Gitte Buch-Hansen
Bevilling: 148.500 kroner - Dåb eller ej
Center for Kirkeforskning, Københavns Universitet v/Hans Raun Iversen
Bevilling: 334.400 kroner - Hvad forventer folket af folkekirken?
Center for Kirkeforskning, Københavns Universitet v/Hans Raun Iversen
Bevilling: 359.150 kroner
Herudover har Landsforeningen af Menighedsråd og arbejdsgruppen Kirken på landet modtaget 650.000 kroner til projektet "Kirken på landet".
Der nedsættes en fælles styregruppe for projekterne "Kirken på landet" og "Hvad forventer folket af kirken?"
Læs mere om projekterne på Folkekirkens Videnspuljes hjemmeside.
Alle forskningsprojekterne forventes af være afsluttet i løbet af 2015.
Relaterede nyheder
Folkekirkens Videnspulje
Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter støtter i 2014 fem projekter med i alt knap 2 millioner kr. fra Videnspuljen 2014.
Videnspuljen 2014 støtter projekter, der medvirker til:
- At tilvejebringe relevant og anvendelig viden både for folkekirken i bred forstand og for samfundet som sådan.
- At indvunden viden formidles og gøres let tilgængelig for så brede kredse i folkekirken og samfundet som muligt, og
- Undersøgelser, som folkekirkens interessenter har behov for.
Kontakt
Lykke Fabricius Port
Kommunikationsansvarlig
Det Teologiske Fakultetet
Mail: lfp@teol.ku.dk
Mobil: 20 56 98 34