04. april 2019

Kierkegaard flytter ind

Monument

Den originale gipsstatue, der er blevet brugt til at støbe Søren Kierkegaard-statuen i Det Kongelige Biblioteks have, flytter snart ind på Det Teologiske Fakultet og Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Fredag den 12. april får vi brug for at åbne de store branddøre, når en ny, pladskrævende beboer flytter ind. Den mandshøje gipsstatue, der er blevet brugt til at støbe bronzestatuen af Søren Kierkegaard i Det Kongelige Biblioteks have, skal fremover stå til skue på Det Teologiske Fakultet, der huser Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

”Vi er glade for at have fået mulighed for at overtage statuen, der meget passende vil blive placeret foran Kierkegaard Auditoriet, hvor den er med til at sætte fokus på den berømte teolog, filosof og alumne her fra fakultetet,” fortæller fakultetsdirektør Torben Rytter Kristensen.

Gipsskulpturen er en forstørrelse efter en statuette skabt af billedhugger Louis Hasselriis i 1878. Skulpturen indgik i billedhugger Carl Aarsleffs Samling og ejes af Østfyns Museer, men har siden 2017 stået i Nyborg Gymnasiums festsal. Nu skal den altså pryde fakultetet på ubestemt tid.

Usikkerhed om, hvem der har lavet forstørrelsen
Statuen er muligvis lavet af Carl Aarsleff i samarbejde med Hans Peder Pedersen-Dan senest ved udgangen af 1917. Men nogle kilder beskriver, at statuetten først blev forstørret i 1918, hvorfor Carl Aarsleff ikke kan have udført arbejdet med selve forstørrelsen, da han døde 4. januar 1918.

Bronzeafstøbningen af statuen blev lavet i 1918 og kan ses i Det Kongelige Biblioteks have.