Debatartikel om Hanne Sanders bog: Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Debatartikel om Hanne Sanders bog : Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850. / Eriksen, Sidsel.

I: Fortid og Nutid, Nr. 3, 1997, s. 130-139.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Eriksen, S 1997, 'Debatartikel om Hanne Sanders bog: Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850', Fortid og Nutid, nr. 3, s. 130-139.

APA

Eriksen, S. (1997). Debatartikel om Hanne Sanders bog: Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850. Fortid og Nutid, (3), 130-139.

Vancouver

Eriksen S. Debatartikel om Hanne Sanders bog: Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850. Fortid og Nutid. 1997;(3):130-139.

Author

Eriksen, Sidsel. / Debatartikel om Hanne Sanders bog : Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850. I: Fortid og Nutid. 1997 ; Nr. 3. s. 130-139.

Bibtex

@article{f446ce90de8511dcbee902004c4f4f50,
title = "Debatartikel om Hanne Sanders bog: Bondev{\ae}kkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850",
abstract = "Artiklen p{\aa}peger, at Hanne Sanders kun vanskeligt kan sammenligne de svenske og danske v{\ae}kkelser uden at inddrage den angloamerikanske v{\ae}kkelsesreligi{\o}sitet, som spiller en enorm rolle for udbredelsen af de svenske v{\ae}kkelser i hele 1800-tallet og bl.a. resulterede i en omfattende frikirkedannelse i opposition til den lutherske Svenska Kyrkan. Den danske v{\ae}kkelsesreligi{\o}sitet resulterede i to store hovedregninger: grundtvigianismen og indre Mission, som begge forblev inden for den danske evangelisk-lutherske folkekirke. Det bliver s{\ae}rlig problematisk, n{\aa}r Hanne Sanders, som genstand for sin unders{\o}gelse af de svenske v{\ae}kkelser, netop v{\ae}lger Skara  Stift i Vestsverige, eller netop d{\'e}r hvor den Lutherske Schartauanske-v{\ae}kkelse undtagelsesvist stod st{\ae}rkt , mens hun eksemplificerer de danske v{\ae}kkelser med Langeland eller netop et af de f{\aa} steder, hvor den anglo-amerikanske v{\ae}kkelsesreligi{\o}sitet i form af baptismen, som en klar undtagelse i det danske v{\ae}kkelsesbillede slog igennem. Hanne Sanders opdager derfor ikke, hvordan det forskelligartede hovedstr{\o}mningerne i de to landes v{\ae}kkelsesm{\o}nster er, og hvordan det dertilh{\o}rende forskelligartede kristendoms-, menneske- og samfundsforst{\aa}else kom til at p{\aa}virke de to landes folkelige bev{\ae}gelser og selvforst{\aa}else senere i {\aa}rhundredet.",
keywords = "Det Teologiske Fakultet, angloamerikanske v{\ae}kkelsesbev{\ae}gelser, folkelige bev{\ae}gelser, religionssociologi, baptisme, svenska kyrkan, folkekirken, enhedsv{\ae}kkelse, lutherske v{\ae}kkelser, v{\ae}kkelser, kirkelige retninger, sverige, danmark, Hanne Sanders, anglo american revivalist movements, social movements, sociology of religion, baptism, svenska kyrkan, folkekirken, lutheran revivalist movement, revivalist movements",
author = "Sidsel Eriksen",
year = "1997",
language = "Dansk",
pages = "130--139",
journal = "Fortid og Nutid",
issn = "0106-4797",
publisher = "Dansk Historisk Faellesraad",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Debatartikel om Hanne Sanders bog

T2 - Bondevækkelse og sekularisering: en protestantisk folkelig kultur i Danmark og Sverige 1820-1850

AU - Eriksen, Sidsel

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Artiklen påpeger, at Hanne Sanders kun vanskeligt kan sammenligne de svenske og danske vækkelser uden at inddrage den angloamerikanske vækkelsesreligiøsitet, som spiller en enorm rolle for udbredelsen af de svenske vækkelser i hele 1800-tallet og bl.a. resulterede i en omfattende frikirkedannelse i opposition til den lutherske Svenska Kyrkan. Den danske vækkelsesreligiøsitet resulterede i to store hovedregninger: grundtvigianismen og indre Mission, som begge forblev inden for den danske evangelisk-lutherske folkekirke. Det bliver særlig problematisk, når Hanne Sanders, som genstand for sin undersøgelse af de svenske vækkelser, netop vælger Skara  Stift i Vestsverige, eller netop dér hvor den Lutherske Schartauanske-vækkelse undtagelsesvist stod stærkt , mens hun eksemplificerer de danske vækkelser med Langeland eller netop et af de få steder, hvor den anglo-amerikanske vækkelsesreligiøsitet i form af baptismen, som en klar undtagelse i det danske vækkelsesbillede slog igennem. Hanne Sanders opdager derfor ikke, hvordan det forskelligartede hovedstrømningerne i de to landes vækkelsesmønster er, og hvordan det dertilhørende forskelligartede kristendoms-, menneske- og samfundsforståelse kom til at påvirke de to landes folkelige bevægelser og selvforståelse senere i århundredet.

AB - Artiklen påpeger, at Hanne Sanders kun vanskeligt kan sammenligne de svenske og danske vækkelser uden at inddrage den angloamerikanske vækkelsesreligiøsitet, som spiller en enorm rolle for udbredelsen af de svenske vækkelser i hele 1800-tallet og bl.a. resulterede i en omfattende frikirkedannelse i opposition til den lutherske Svenska Kyrkan. Den danske vækkelsesreligiøsitet resulterede i to store hovedregninger: grundtvigianismen og indre Mission, som begge forblev inden for den danske evangelisk-lutherske folkekirke. Det bliver særlig problematisk, når Hanne Sanders, som genstand for sin undersøgelse af de svenske vækkelser, netop vælger Skara  Stift i Vestsverige, eller netop dér hvor den Lutherske Schartauanske-vækkelse undtagelsesvist stod stærkt , mens hun eksemplificerer de danske vækkelser med Langeland eller netop et af de få steder, hvor den anglo-amerikanske vækkelsesreligiøsitet i form af baptismen, som en klar undtagelse i det danske vækkelsesbillede slog igennem. Hanne Sanders opdager derfor ikke, hvordan det forskelligartede hovedstrømningerne i de to landes vækkelsesmønster er, og hvordan det dertilhørende forskelligartede kristendoms-, menneske- og samfundsforståelse kom til at påvirke de to landes folkelige bevægelser og selvforståelse senere i århundredet.

KW - Det Teologiske Fakultet

KW - angloamerikanske vækkelsesbevægelser

KW - folkelige bevægelser

KW - religionssociologi

KW - baptisme

KW - svenska kyrkan

KW - folkekirken

KW - enhedsvækkelse

KW - lutherske vækkelser

KW - vækkelser

KW - kirkelige retninger

KW - sverige

KW - danmark

KW - Hanne Sanders

KW - anglo american revivalist movements

KW - social movements

KW - sociology of religion

KW - baptism

KW - svenska kyrkan

KW - folkekirken

KW - lutheran revivalist movement

KW - revivalist movements

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 130

EP - 139

JO - Fortid og Nutid

JF - Fortid og Nutid

SN - 0106-4797

IS - 3

ER -

ID: 2810182