Ansatte ved Afdeling for Bibelsk Eksegese – Københavns Universitet

Anne Katrine de Hemmer Gudme

Anne Katrine de Hemmer Gudme

Lektor

Aktuel forskning

Mad og måltider i Bibelen og dens omverden. Jeg er særligt interesseret i forholdet mellem mad og køn og mad og ritualer.

Gæstfrihed i Det Gamle Testamente.

I 2016 var jeg på forskningsophold ved universitetet i Helsinki. Jeg var med i projektet Ritualer i tidlig kristendom. Et internationalt projekt, der undersøger rituel inovation og kontinuitet i den tidlige kristendom. Min specifikke del af projektet er en analyse af graven som kommunikativt rum på baggrund af udvalgte case-studies. Læs en kort introduktion til projektet.

I den gammeltestamentlige faggruppe har vi netop færdiggjort en lærebog om gammeltestamentlige teologier. Den kan læses her.

Jeg arbejder på en bog, der handler om forholdet mellem ritualer og moral i Det Gamle Testamente og i andre oldtidstekster fra middelhavsområdet. Bogen er resultatet af mit forskningsophold i Göttingen (se nedenfor).

Derudover arbejder jeg med en lærebog om ritualer i Det Gamle Testamente.

I efteråret 2013 og foråret 2014 var jeg på forskningsophold ved Georg-August Universität i Göttingen, Tyskland, for at arbejde med et projekt om kultkritik i Det Gamle Testamente og i Middelhavsområdet i oldtiden. En komparativ undersøgelse af kultkritiske tekster.

 

Primære forskningsområder

Kultkritik i Det Gamle Testamente og i Middelhavsområdet i oldtiden.

Mad og Måltider i Det Gamle Testamente og dets omverden

'gammeltestamentlig religion', Præsteskriftet, Ritualer i Gammel Testamente, Ritualteori, Votivpraksis/votivobjekter, Gavegivning, Magi

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg underviser og vejleder i Gammeltestamentlig eksegese på BA-niveau og KA-niveau.

Jeg holder af at undervise og vejlede i alle emner, der har med Det Gamle Testamente at gøre, men jeg interesserer mig særligt for gammeltestamentlig religion, ritualer i GT, mad og køn i GT og offerkultens rolle i GT.

Jeg giver gerne råd og vejledning til studerende, der ønsker at tage på udgravning i eksempelvis Israel.

Interesseområder

Gammeltestamentlig religion, Syropalæstinensisk religionshistorie, Ritualteori, Præsteskriftet, Votivpraksis/votivobjekter (særligt votivinskriptioner), Nærorientalsk Arkæologi, offerpraksis og gavegivning, Magi, Eksilideologi i Gammel Testamente

ID: 3166448