CARNAL 

Forskningsprojektet CARNAL skal udvikle en ny økologisk etik for krop, mad og materialitet.

krop, mad og materialitet
Foto: Pixabay.com
CARNAL er et nyt samarbejde mellem teologer og antropologer, der skal udarbejde en økologisk etik ved at tage udgangspunkt i det levede livs dilemmaer mellem naturens ”egne stemmer” og de menneskelige interesser. 
 
Til det formål vil CARNAL udvikle en overordnet model, som forsøger at artikulere kontraster, men også sammenhænge mellem tre økologier: 
 
  • Man kan forstå naturen som rå, vild og anderledes (økologi 1), og her er det menneskets etiske opgave at holde sig tilbage for at give naturen plads. 
  • Men vi kan ikke passe på naturen uden at gribe ind i den (økologi 2), og her er opgaven at udvikle skånsomme teknologier, som gør en forskel for at løse energi- og klimakrisen.
  • Endelig ser vi på naturen som noget, vi selv er vævet sammen med, fordi også den menneskelige kultur er en del af naturen (økologi 3), og her er opgaven at forstå mennesket som solidarisk med planetens øvrige livsformer. 
 
Tre økologier, men ofte i konflikt 
Projektets tese er, at de tre økologier virker sammen, men ofte i konflikt. 
 
Det vises på tre temaer: 
 
  • Kroppen (”Body”) drejer sig om samspillet mellem mennesker og dyr. Konkret vil CARNAL undersøge de etiske debatter, der angår indførelsen af naturparker med ”rewilding” i Danmark, men også de etiske debatter, der opstår mellem mennesker og husdyr. 
  • Ud fra et forbrugerperspektiv vil CARNAL undersøge mad og måltider (”Meat”) i hele kæden fra jord til bord med centrum i forholdet mellem animalske og vegetabilske fødevarer, både i supermarkedet og blandt unge mennesker på højskole. 
  • Endelig vil CARNAL undersøge solidariteten om livets fælles materialitet (”Flesh”) som et teologisk tema, der samtidig udfoldes i form af en etik, der både ser på kreative samspil og konflikter mellem menneske og natur.
 
Projektet har modtaget en bevilling fra VELUX FONDEN på 5,6 millioner.

Kontakt

Professor
Det Teologiske Fakultet
Københavns Universitet
Tlf.: +45 20 89 11 58
nhg@teol.ku.dk


Cecilie Rubow
Lektor
Institut for Antropologi
Københavns Universitet
Tlf.: +45 35 32 35 68
cecilie.rubow@anthro.ku.dk

Støttet af

VELUX FONDEN

Forskere

Name Title Phone E-mail
Niels Henrik Gregersen Professor
+45 20891158
nhg@teol.ku.dk
Cecilie Rubow
Lektor
+45 35323568
cecilie.rubow@anthro.ku.dk
Matti Weisdorf Postdoc
+45 40847605
maw@teol.ku.dk