DEN KRITISKE EKSEGESE PÅ PRÆDIKESTOLEN

Seminar om forholdet mellem nyere eksegese og homiletik i anledning af lektor i Det Nye Testamente, Gitte Buch-Hansens fratrædelse.

Den systematiske teolog Karl Barth citeres ofte for sin replik, at der på universitetet bedrives teologi, fordi der skal prædikes om søndagen. Siden dette udsagn faldt, har eksegesen suppleret den traditionelle beskæftigelse med teksternes fundamentalteologiske kategorier som kristologi, synd og frelse med et blik på de i teksterne oversete bipersoner: fx de underordnede medlemmer i husstanden (kvinder, børn og slaver), som også er randpersoner i evangeliernes skildring af Jesusbevægelsen, og de socialt udstødte: de fængslede, de fremmede og de kropsligt forkerte. Vi har lavet Foucault-inspirerede diskursanalyser for at blive klogere på teologiens skjulte magtstrukturer. Vi har atter fundet skovlene frem for gennem arkæologien at få viden om det dagligliv, der gemmer sig mellem den bibelske kanons linjer. Og vi har gjort studiet af teksternes kulturelle og sociopolitiske virkningshistorie til en fuldgyldig eksegetisk disciplin. På denne baggrund stilles spørgsmålet: Hvordan har denne udvikling påvirket forholdet til den kirke, hvor der skal prædikes om søndagen? Er der opstået en kløft mellem den universitære eksegese og gudstjenesterummet, eller har den kritiske eksegese i stedet formået at danne bro til den dagligdag og de erfaringer, som prædikenen taler ind i?

I dagens anledning er en række kolleger fra eller med nær tilknytning til Afdeling for Bibelsk Eksegese på Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet blevet inviteret til sammen med Gitte Buch-Hansen at reflektere over dette spørgsmål.

Alle er velkomne!

Eftermiddagens program

13:15-13:25
Velkomst v. Gitte Buch-Hansen

13:25-13:50
Matthew D. Larsen, ph.d. Lektor i Det Nye Testamentes eksegese, Afdeling for Bibelsk Eksegese. PI på The Prison Project (Carlsberg Foundation) og medlem af styrelsen for UCPH School of Archaeology.

The Prison, Then and Now: Reflections from the Scriptures and the Newspapers

This talk will look at key passages in both Testaments of the scriptures as well as modern statistics and conversations about incarceration. It will draw attention to how understanding the material histories of incarceration in Biblical times as well as the present may interact with each other in the public debate and at the pulpit.

13:50-14:15
Jesper Tang Nielsen, dr. teol. Præst ved Vartov og Københavns Valgmenigheder. Timelærer i homiletik på Pastoralseminaret, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Den døde skrift og det levende ord

Refleksioner over evangelieskriften og prædiketalen, over den skrevne tekst og det talte ord, over tavler af ler og levende stene på grundlag af anekdoter, læsninger og andet fra fem år som præst i Vartov og tyve år som Gitte Buch-Hansens kollega på Afdeling for Bibelsk Eksegese.

14:15-14:40
Kristian Mejrup, ph.d. Sognepræst ved Thomas Kingo Kirke, Odense. Initiativtager til podcastserien: Danske Prædikener Genfortalt og redaktør på Danske Taler. Medlem af censorkorpset for de teologiske uddannelser i kirkehistorie og Det Nye Testamente.

Med sig selv i bytte. Eksempler på eksegesens homiletiske forpligtelse

I oplægget hentes eksempler frem fra gamle prædikentekster for at vise, hvordan professionelle bibelfortolkere har balanceret den dobbelte forpligtelse: at være bundet af bibelteksten og at skulle orientere sig mod verden foran teksterne. På trods af at de gamle, praktiske hermeneutikeres bibelbrug kan forekomme traditionsbundet, er den også overraskende kreativ, til tider allegorisk nyskabende – og derfor inspirerende. Med afsæt i denne undersøgelse vil oplægget også adressere forholdet mellem land og by som et kritisk bidrag til det stillede spørgsmål.

14:40-14:50
Æblepause

14:50-15:15
Marlene Ringgaard Lorensen, ph.d. Lektor i praktisk teologi med fokus på homiletik, Afdeling for Systematisk Teologi og prodekan for undervisning ved Det Teologiske Fakultet.

Den profetiske prædiken og det polyfone kirkerum

Gitte Buch-Hansens Krig, køn, klima og Kristus. Prædikener til tiden er et tankevækkende bud på den fornyelse af prædikenens genre, som mange præster og homiletikere efterlyser i disse år: den profetiske prædiken. Den profetiske prædiken kendetegnes dels ved et fokus på formaning frem for trøst, dels på en kritik af systemisk eller kollektiv syndighed. På linje med profetgenren i Det Gamle Testamente portrætterer den profetiske prædiken alternative billeder og modfortællinger til den livsstil og de idealer, der kritiseres og irettesættes. Men i modsætning til klassiske, profetiske diskurser, hvor prædikanten optræder som et envejstalerør, viser bogen, hvordan Buch-Hansens prædikener er opstået og afholdt i et flerstemmigt rum med plads til modsigelser og benspænd fra ’other-wise’ samtalepartnere, som i tillæg til dåbsfamilier og krigsveteraner inkluderer kunstverdenen og naturen.

15:15-15:40
Gitte Buch-Hansen, ph.d. Lektor i Det Nye Testamentes eksegese, Afdeling for Bibelsk Eksegese.

Når eksegesen går i byen. Refleksioner over forholdet mellem den etnografiske eksegese og homiletikken

Med afsæt i specialer, som jeg gennem årene har fået lov at stå på sidelinjen af, vil oplægget adressere de udfordringer, som beskæftigelsen med sexarbejdere på Vesterbro, transkønnede, handikappede i et kropsfeticheret samfund, gravide i et karrieresamfund og maskuliniteten i en toksisk tid har stillet teologien – og dermed også talen i kirkerummet – overfor.

15:40-16:00
Fælles drøftelse.

16:00-16:30
Seminaret afsluttes med en reception på Markedspladsen på Det Teologiske Fakultet.

I tilknytning til receptionen vil det være muligt at købe nyudgivelser med relation til dagens tema. Det drejer sig om Jesper Tang Nielsens Nitten prædikener på forlaget Teologisk Kunstforening og Gitte Buch-Hansens Krig, køn, klima og Kristus. Prædikener til tiden på Eksistensen.