Forskerdilemmaer i One Health set fra en husdyrforskers stol

Center for Paradoksstudier inviterer til tværfagligt møde med oplæg af gæst, professor Liza Rosenbaum Nielsen.

Køer. Foto: Annie Spratt, Unsplash

Resumé

’One Health’ er en tilgang, der arbejder med forskning og udvikling ud fra en tanke om, at mennesker, dyr og økosystemer er forbundne og derfor ikke kan forstås som separate enheder. Desuden anerkender tilgangen, at der er brug for at arbejde på tværs af - eller helt at nedbryde - silostrukturer i sundhedssystemerne for at kunne håndtere sundhedsudfordringer hos mennesker, dyr og/eller miljøet. Sådanne silostrukturer har historiske, politiske og økonomiske baggrunde, som forskere indenfor de eksisterende sundhedssystemer ikke nødvendigvis har øje for eller tilskyndelse til at inddrage i deres forskning eller undervisning.

Dette gælder ikke mindst for forskere, der arbejder for at forbedre sundhed og dyrevelfærd og mindske miljøpåvirkningerne i den animalske fødevareproduktion. Det kan medføre frustrationer hos forskerne, men det kan også direkte modarbejde opnåelse af bæredygtighed, når manglende forståelse af sådanne underliggende strukturer og værdisæt medfører, at forskningsresultater ignoreres til fordel for valg, der er socioøkonomisk og miljømæssigt ubæredygtige.

I dette oplæg reflekteres personlige erfaringer og dilemmaer gennem 25 års forskning i smitsomme sygdomme og antibiotikaforbrug i dansk husdyrproduktion op imod One Health-tilgangen, som den udfoldes i Danmark i dag, og hvordan dette spiller sammen med de planetære grænser og systemtænkning.

Tilmelding

Ingen tilmelding, alle er velkomne.