Gammel Testamente som Kulturarv
Gammel Testamente er blevet til i en periode præget af globalisering og her optræder Det Gamle Testamente som et stykke tilrettelagt erindringslitteratur til brug for skabelsen af national identitet og særtræk. Man kan se det som en modvægt over for globaliseringen, hvor den lille lokale tradition skaber en form for sammenhæng i selvforståelsen.
Begrebet "kulturel erindring" finder man anvendt både inden for humanvidenskaberne og samfundsvidenskaberne. Kulturel erindring kan fremtræde som overskrivning og genbrug, som det fx gælder for bygninger og monumenter og andre materielle genstande, samt tekster og rituel praksis. Erindring kan være bevidst eller ubevidst, indlejret i kroppen, og vise sig i kulturen. I BiCuM undersøger vi hvordan antikke samfund erindrer og glemmer, hvilke principper der anvendes for dette, og hvordan den undersøgte kultur udtrykker denne omgang med fortiden. Vores fokus er Gammel Testamente, men sat ind i sin kulturelle kontekst; dvs. vi opfatter Gammel Testamente som et kulturelt udtryk på linje med andre kulturelle udtryk og derfor er vores forskning tværfaglig. Foredraget vil se på en række eksempler på hvordan arbejdet tager sig ud i praksis og hvordan det får indflydelse på vores forståelse af Gammel Testamente.
Entré kr. 25 per enkeltforedrag. Medlemskab kr. 50 per semester for studenter/pensionister, kr. 75 for øvrige. Henvendelse om medlemskab kan ske til kassereren på marielouise.wadum@gmail.com.