Studienævnets temadag 2011

Teologi og traumer

Ordet traume kommer fra græsk, τραῦμα, som betyder sår. Teologien har siden sin første begyndelse forarbejdet religiøse, alment menneskelige og kulturelle sår. Eksempelvis kan de store forandringer i den tidlige kristendom ved overgangen fra apokalyptisk nærforventning til en historisk tænkning ses som forarbejdelse af en traumatiseret religiøsitet. Men der var også tale om at forarbejde traumatiseringer i forbindelse med store og omkalfatrende begivenheder senere i kristendommens historie, f.eks. ved kampen med muslimerne om herredømmet over Jerusalem. I moderniteten spiller teologien ikke mindst en rolle ved traumeforarbejdelser på det individuelle plan, fx i forbindelse med sjælesorg ved personlige tab. Dog er teologiens rolle ikke begrænset til det individuelle. Også i nutiden finder kollektiv traumeforarbejdelse sted, efter at katastrofer og ugerninger har lammet en hel kultur i kraft af deres bestialitet og omfang. Holocaust, som teknificerede og systematiserede ondskaben, omtales ofte som et sådant kollektivt traume, der i kraft af sin iscenesatte og organiserede kynisme kalder på en fornyet teologisk refleksion.

Temadagen Teologi og traumer omhandler således ikke primært det religionsfilosofiske spørgsmål, theodicespørgsmålet, men snarere den proces eller den bevægelse, hvori det sårede menneske eller den sårede kultur under brug af teologiske refleksioner forsøger at finde fornyet fodfæste.

Vi har til studiedagen sammensat et program med fire bidrag, som alle tager udgangspunkt i konkrete og historiske tildragelser og derpå rejser spørgsmålet, hvordan teologien bidrager til traumeforarbejdelsen. Der vil være lejlighed til at debattere efter hvert foredrag.

Program

1.
Kl. 9.15 - 10.00: Det sårede liv - personlige tab og teologisk refleksion

Der tages udgangspunkt i et teologisk forskningsprojekt med empiriske undersøgelser.
ph.d.-studerende, cand. theol. Christine Tind Johannessen-Henry, AST

2.
Kl. 10.15 - 11.00: Den tabte by - gammeltestamentlige klager over det faldne Jerusalem

Prof., dr. theol. Jesper Høgenhaven, ABE

3.
Kl. 11.15 - 12.00: Den sårede kristenhed - Bernhard af Clairvaux, Jerusalem og korstogene

Prof., ph.d. Mette Birkedal Bruun, AKH

4.
Kl. 12.15 - 13.00: Den tabte tro - negativitetens sår i post-Holocaust teologi
Prof., dr.theol. Claudia Welz, AST