Medier, rum, religion og teologi
Studienævnets Temadag 2020
OBS: Tilmelding nødvendig ved fysisk fremmøde, derudover også muligt at deltage via Zoom - se info nederst på siden.
Studienævnet glæder sig over at kunne invitere til den årlige temadag – et fælles fagligt arrangement for ALLE fakultetets undervisere og studerende. Overskriften er i år "Medier, rum, religion og teologi".
Vi har oplevet mange ændringer af samfundet på kort tid over det sidste halve år – ikke mindst i måderne vi kommunikerer og interagerer fagligt og socialt. Megen kommunikation og interaktion foregår gennem andre medier og i andre rum end vi har været vant til. Hvilken betydning har det for teologi og religion?
Temadagen er en enestående mulighed for at opleve alle de teologiske discipliner i frugtbar samtale om et aktuelt tema, som belyses fra teologiens forskellige perspektiver. Studienævnet opfordrer alle studerende og undervisere til at benytte chancen og tage del i samtalen.
Program:
13.15: Velkomst
13.20: ”Fra bog(ruller) til blog: Bibelens medier gennem tiderne” v./ professor Heike Omerzu
13.45: ”Medierevolution på reformationstiden” v./ lektor Anna Vind
14.10: Pause
14.30: ”Den digitale vending og folkekirken set fra et minimalt-dogmatisk perspektiv:
Føde, forplantning og fortabelse” v./ lektor Johanne Stubbe Teglbjerg Kristensen
14.55: ”Det digitale rums nemologi: Ansigtets kommunikative betydning” v./ lektor Rene Rosfort
15.20: Fælles debat/drøftelse
16.00: Tak for i dag
Fra bog(ruller) til blog: Bibelens medier gennem tiderne v./ professor Heike Omerzu
Mens den antikke jødedoms religiøse tekster typisk blev overleveret på ruller, havde de ældste bevarede kristne bibler (fra midten af 300-tallet) allerede den form, vi kender den dag i dag, de var nemlig skrevet som bøger (også kaldt ’kodices’). Bøger der vel at mærke blev skrevet i hånden – helt frem til Johann Gutenberg opfandt bogtrykkerkunsten i 1400-tallet. Udover som trykt bog findes bibelen anno 2020 dog også i mange andre medier, herunder som lydbog og blog. Oplægget vil se på, hvad overgangen til et nyt medie, fra papyrusruller over pergamentkodices til hypertekst havde og har for opfattelsen og receptionen af religiøse tekster fra antikken til i dag.
Medierevolution på reformationstiden v./ lektor Anna Vind
’Ohne Buchdruck keine Reformation’. Sådan udtrykte den tyske reformationsforsker Bernd Moeller sig for 30-40 år siden. Det har altså i mange år været velkendt og bredt accepteret, at bogtrykkerkunstens opfindelse i det 15 årh. befordrede begivenhederne på reformationstiden. Men er pointen ’bare’, at fordi man pludselig kunne trykke nemmere og udbrede hurtigere, og de skarpe teologiske kritikere af pavekirken forstod at udnytte disse nye muligheder, så fik nye tanker vind i sejlene på en anderledes mere effektiv måde? Eller er der mere at sige om sagen? Med udgangspunkt i Thomas Kaufmanns nye bog, ’Die Mitte der Reformation’ (2019) vil foredraget introducere bredt til emnet og skitsere karakteren af medierevolutionen i tidligmoderne tid: fx trykkekunst, økonomisk struktur, censurbestemmelser, datidens bog- og læsekultur, forfatterforståelser og genreovervejelser. Hovedspørgsmålet er, om og givet fald hvordan de nye mediemuligheder satte deres præg på og bidrog til omkalfatrende ændringer af mennesker og samfund.
Den digitale vending og folkekirken set fra et minimalt-dogmatisk perspektiv: Føde, forplantning og fortabelse v./ lektor Johanne Stubbe Teglbjerg Kristensen
I løbet af det sidste år er den digitale vendings betydning for folkekirken i stigende grad blevet diskuteret. Diskussionerne drejer sig både om, hvordan kirkens nærværende situation i denne henseende kan forstås og i høj grad også om, hvordan den bør være eller udvikle sig. Bør man f.eks. fejre eller uddele nadver på Facebook? I dette oplæg skal vi med et minimalt-dogmatisk perspektiv frem til spørgsmålet om udvikling og give et bud på de vigtigste kirkelige udfordringer og problemer – ikke mindst i forhold til sakramenterne og de kirkelige handlinger.
Det digitale rums nemologi: Ansigtets kommunikative betydning v./ lektor Rene Rosfort
Jeg vil i dette oplæg argumentere for, at en fænomenologisk analyse af forskellen på det fysiske og det digitale kan give et konstruktivt perspektiv på det, som de fleste kan blive enige om, nemlig at det digitale rum anonymiserer det fysiske rum. Man ser ikke den anden person, men en digitalt forstyrret gengivelse af denne person. Det bliver særlig tydeligt i forhold ansigtets umiddelbare kommunikation. Ansigtets fysiognomi bliver stærkt reduceret i den digitale gengivelse, og det digitale rum producerer derfor en markant anden stemning, end det er tilfældet ved det fysiske møde med et ansigt. Oplægget vil forsøge at redegøre for betydningen af denne stemningsforandring i forhold til undervisning, vejledning og eksamen.
Tilmelding:
Et begrænset antal undervisere og studerende kan deltage i Temadagen i Kierkegaard auditoriet. Ønsker du at deltage FYSISK skal du tilmelde dig "Fysisk deltagelse" (bemærk de begrænsede pladser på grund af Corono-restriktioner).
Derudover er det muligt at følge Temadagen via Zoom – link følger.
Tilmelding foregår via NemTilmeld.dk
Kan du ikke være fysisk tilstede, er der mulighed for at deltage via følgende Zoom-link
Meeting ID: 876 0502 5541
Passcode: 778889