Gudinder i Gudens Skygge

Første Seminar for Teologi og Assyriologi på Københavns Universitet.

Både i oldtidens Nærorient og i de bibelske tekster spiller feminine guddomme en mere eller mindre eksplicit rolle. I Bibelen findes spor af gudindetilbedelse, selvom den mandlige guddom kaldes til forgrunden gennem hele tekstsamlingen. I nærorientalsk religionsudvikling synes feminine guddomme i ældre kilder at miste status eller anvendelse til fordel for mandlige i yngre kilder.

Er dette fænomen – at gudinder i stigende grad står i skyggen af guder – en reel tendens i de forskellige kilder? Hvordan kan vi afgøre, om der er tale om tendens eller tilfælde? Hvor i kilderne spiller feminine guddomme en rolle, og hvordan kommer denne rolle til udtryk? Er der i kilderne kvalitativ forskel mellem de feminine og maskuline guddommes funktioner, attributter mv.?

Tre oplægsholdere drager på hver sin måde dette tema i fokus med foredrag på 20-30 minutter med efterfølgende spørgerunder og kaffepauser.

Vision for seminaret

Vi ønsker at booste fællesskabet og samarbejdet mellem de københavnske teologer og assyriologer. Tværdisciplinært arbejde kan gavne både specifikke projekter og begge fag generelt. Efter teologis indflytning på Søndre Campus bor vi nu så tæt på hinanden som aldrig før, og det vil vi udnytte i videnskabens navn.

Lad os lære af hinanden, lad os inspirere hinanden, lad os drage fordel af de andres bitre erkendelser og lykkelige opdagelser.

Vi er overbeviste om, at netop du kan inspirere selv den mest snæversynede eller generte teolog eller assyriolog til at udvide sin horisont og søge viden og fællesskab på den anden side af gangbroen.

Alle er meget velkomne - også ansatte og studerende uden for assyriologi og teologi.

Program

15.00

Velkomst.

15.15

Peter Brylov: Hvad kan de nærorientalske studier og teologi lære af hinanden?

Nu, hvor teologi er blevet en del af Søndre Campus, er mulighederne for tværfagligt samarbejde med de andre fakulteter og institutter bedre end nogensinde før. I den forbindelse vil følgende spørgsmål blive undersøgt: Hvorfor giver det mening for en teologistuderende at kunne sit nærorientalske stof? Og hvorfor giver det mening for en ToRS-studerende at kunne sit bibelstof? Dette vil også blive belyst via et oplæg om, hvad der skete med Gudsbilledet i Bibelen, da de nærorientalske guder og gudinder blev smidt på porten – og om disse endnu kan spores i teksten.

16.15

Troels Pank Arbøll: Skorpioner, dronninger, og gudinden Išḫara i den nyassyriske periode

Dette oplæg fokuserer på skorpionen i oldtidens Mesopotamien. Skorpioner blev brugt som symbol for dronninger, moderskab, og frugtbarhed i den nyassyriske periode (ca. 900-612 f.v.t.). Ydermere, blev de associeret med gudinden Išḫara og hendes himmelske aspekt, stjernebilledet Skorpionen. Men på samme tid blev deres gift betragtet som respektindgydende, og giften blev brugt som en metafor for forskellige sygdommes smertende effekt. På baggrund af udvalgte arkæologiske genstande og kileskrifttekster vil jeg i dette foredrag illustrere skorpionens dualisme i den nyassyriske periode.

17.15

Søren Holst: Hr. og Fru Gud?

Hovedparten af Den hebraiske Bibel giver det tydelige indtryk, at guden Jahve adskiller sig fra sine kolleger i de omgivende kulturer ved ikke at have noget sexliv, nogen hustru, eller overhovedet nogen kvindelige (eller mandlige) guder i øvrigt ved sin side. Her og der skinner det dog igennem, at denne skildring så at sige er blevet til på trods: Der er grupperinger i den kultur, hvor Den hebraiske Bibel blev til, som ser anderledes på sagen, og der er tekster og arkæologiske fund uden for den bibelske kanon, som muligvis afspejler den samme ’ubibelske’ opfattelse. Hvilken rolle har Fru Gud ifølge disse kilder spillet?

18.00

Fællesmiddag

Praktiske oplysninger

Seminaret er arrangeret af Camilla Stahl Jonas & Jens Kongsted, der begge er stud.mag. i Assyriologi.

Seminaret er gratis og uden tilmelding.

Der serveres kaffe og snacks mellem foredragene.

Af hensyn til bordreservation bedes du tilmelde dig fællesmiddagen hos staku@mail.com.

Fællesmiddagen er for egen regning.