26. maj 2025

Når samtykke er tvunget – ny rapport om tvangsægteskaber i Danmark

Tvang

Ny rapport af forskere fra Københavns Universitet og VIVE kortlægger praksisser og mønstre bag tvangsægteskaber i Danmark med særligt fokus på kvinders erfaringer og muslimske praksisser.

Forskere fra Københavns Universitet og VIVE står bag ny rapport om tvangsægteskaber i Danmark.
Forskere fra Københavns Universitet og VIVE står bag ny rapport om tvangsægteskaber i Danmark.

I Danmark er det strafbart at tvinge nogen til ægteskab – også i religiøse vielser og andre ægteskabslignende forhold. Men hvad vil det egentlig sige at blive tvunget?

En ny rapport af forskere fra Københavns Universitet og VIVE viser, at tvang sjældent er åbenlys. Tværtimod sikres et "tvunget samtykke" gennem en strategisk og gradvis indskrænkning af den unges handlemuligheder – ofte via social kontrol, isolation, psykisk vold og trusler om ærestab. For den unge kvinde kan ægteskab fremstå som den mindst dårlige vej til genoprejsning, frihed eller familiens accept.

- Vores rapport dokumenterer også, hvordan unge efterkommere balancerer mellem forældrenes forventninger om seksuel afholdenhed og tidlig ægteskabsindgåelse og det omgivende danske samfunds normer om frie valg, kærester og sen ægteskabsalder. Når konflikten eskalerer, kan det føre til, at forældre – af hensyn til ære, kontrol eller tilknytning til oprindelseslandet – presser eller tvinger deres børn til ægteskab, fortæller lektor Niels Valdemar Vinding, som har skrevet rapporten sammen med lektor Jesper Petersen og professor MSO Annika Liversage.

Svært at bevise tvang

Trods politisk opmærksomhed og lovgivning på området er der praktisk talt ingen domme for tvangsægteskab i Danmark. Det skyldes bl.a., at retssystemet har svært ved at identificere og bevise tvang, når samtykket er givet under pres – men ikke nødvendigvis i strid med straffelovens snævre definition af tvang (§ 260, stk. 2).

Rapporten fremhæver desuden væsentlige uoverensstemmelser mellem strafferettens forståelse af psykisk vold (§ 243) og socialfaglige begreber som "tvingende kontrol".

- Rapporten giver dermed et vigtigt bidrag til debatten om retssikkerhed, minoritetskvinders rettigheder og behovet for en mere nuanceret forståelse af ægteskab, samtykke og tvang i Danmark, fortæller Niels Valdemar Vinding.

Ny fortolkning af tvang og samtykke

I sin perspektiverende analyse peger rapporten også fremad og undersøger nogle af de nyeste juridiske forståelser af den måde, tvang og samtykke skal fortolkes. En nyere ændring af straffeloven viser, at et tvingende miljø kan opstå, når en gerningsperson udnytter særlige omstændigheder til at tvinge forurettede til at gøre eller tåle noget, som ikke er udtryk for sin frie vilje.

Sådan juridisk tænkning kan ændre på fortolkningen af tvangsægteskaber, påpeger Niels Valdemar Vinding og slutter:

-  Det vil sige, at hvis det kan kvalificeres, at der er tale om et tvingende miljø, så kan der ikke være tale om et gyldigt samtykke, da påvisningen af et tvingende miljø i sig selv trumfer den juridiske tvivl om et tvunget samtykke.

Kontakt

Lektor Niels Valdemar Vinding
Det Teologiske Fakultet
Københavns Universitet
Telefon: 51 21 76 82
Mail: nvv@teol.ku.dk

Pressemedarbejder Carsten Munk Hansen
Københavns Universitet
Telefon: 28 75 80 23
Mail: carstenhansen@hum.ku.dk 

Emner