Ny bog om Religiøse Råd og Domstole i Danmark
I lovgivning, forvaltning og ved domstole, i medier og offentlig debat, samt i undervisning på gymnasier og universiteterne, er spørgsmålet om religiøs ret, religiøse råd og domstole og forholdet til dansk gældende ret både relevant, svært og spændende.
I lovgivning, forvaltning og ved domstole, i medier og offentlig debat, samt i undervisning på gymnasier og universiteterne, er spørgsmålet om religiøs ret, religiøse råd og domstole og forholdet til dansk gældende ret både relevant, svært og spændende. Denne bog er en overordnet introduktion til religiøse råd og religiøse ret, og er et første forsøg på at give et overblik i en dansk kontekst. Bogen viser, at religiøse råd og domstole i Danmark håndterer en bred vifte af sager, der spænder fra familieret og arbejdsmiljøkonflikter til strafferetlige spørgsmål som misbrugssager. Disse religiøse institutioner, som findes på tværs af trossamfund som folkekirken, katolikker, muslimer og jøder, har i praksis en stor betydning for mange borgere.
Den 30. januar 2025 udgives bogen ”Religiøse råd og domstole i Danmark”. Forfatterne er Brian Arly Jacobsen, Niels Valdemar Vinding, Mikele Schultz-Knudsen og Ida Hartmann. Alle forskere på Københavns Universitet. I lovgivning, forvaltning og ved domstole, i medier og offentlig debat, samt i undervisning på gymnasier og universiteterne, er spørgsmålet om religiøs ret, religiøse råd og domstole og forholdet til dansk gældende ret både relevant, svært og spændende.
Alligevel er der næsten ingen litteratur om religiøse råd og domstole i Danmark. Der er heller ikke lavet meget forskning på området og det er ikke klart, hvor udbredt disse fænomener er, eller hvordan de skal forstås i forhold til hinanden eller i forhold til det danske samfund.
Denne bog er en overordnet introduktion til religiøse råd og religiøse ret, og er et første forsøg på at give et overblik i en dansk kontekst. Bogen viser, at religiøse råd og domstole i Danmark håndterer en bred vifte af sager, der spænder fra familieret og arbejdsmiljøkonflikter til strafferetlige spørgsmål som misbrugssager. Disse religiøse institutioner, som findes på tværs af trossamfund som folkekirken, katolikker, muslimer og jøder, har i praksis en stor betydning for mange borgere. Samtidig er der et komplekst samspil mellem disse råd og det danske retssystem, hvor grænserne for religiøs og juridisk autoritet ofte er uklare.
Fokus har været på at forstå helt grundlæggende spørgsmål om, hvad der retligt finder sted i disse religiøse institutioner, og på at skabe ny viden om, hvilke sociale og retlige problemer, der eksisterer i de religiøse miljøer og trossamfund. Fokus har også været på at undersøge hvilke problemløsninger, der allerede praktiseres i trossamfundene og på denne baggrund at komme med anbefalinger.
Fremstillingen i hvidbogen er disponeret ud fra ideen om først at præsentere baggrund og de overordnede principper for forståelsen af ret og religion i Danmark, samt den internationale ramme med menneskerettigheder og internationale religiøse retssystemer. Dernæst præsenteres folkekirken og den brede vifte af udfordringer og muligheder, som den danske folkekirkeordning rummer. Endelig følger katolikker, jøder, muslimer og en række øvrige trossamfund, som er ordnet og udvalgt både ud fra et hensyn til den religionsretlige forståelse i den enkelte religiøse tradition og ud fra et hensyn til hvor betragteligt brugen af religiøse råd og domstole synes at være.
Forskningsprojektet har samlet viden om den rolle, som religiøse råd og domstole spiller i Danmark.
Bogen bygger på et tværfagligt pilotprojekt, der undersøger religiøse råd og domstoles rolle i den danske retstradition. Projektet belyser juridiske, sociale og politiske spørgsmål og udfordrer forståelsen af, hvad religiøs ret er i en samfundskontekst, med fokus på socialt udsatte grupper, fagpersoner, der møder religionsretlige konflikter og den politisk-juridiske forståelse af religiøse råd og domstole. Projektet er en pilotundersøgelse, der ikke er udtømmende for hverken problemer eller løsninger. Det faglige mål har været at samle den eksisterende viden om disse fænomener, som kan være til hjælp for både danske myndigheder og trossamfundene selv, når de støder ind i problematikker relateret til religiøse råd og domstole. Ligeledes har målet været at pege på manglende viden og uløste problemer, belyst både med forskningsbaserede og erfaringsbaserede tilgange.
Pilotprojektet er støttet af Dronning Mary Center.
Bogen kan hentes online på dette link
Bogen er også trykt i et lille oplag, og kan bestilles ved henvendelse på mail til Niels Valdemar Vinding, nvv@teol.ku.dk