28. februar 2019

Østkirke-forsker modtager Eliteforsk rejsestipendium

pris

Ph.d.-studerende Emil Hilton Saggau modtager i dag et af de eftertragtede Eliteforsk rejsestipendier til sin forskning i de ortodokse kirkers udvikling på Balkan. En højaktuel forskning i krydsfeltet mellem religion og politik.

Hvordan genopfinder de ortodokse kirker på Balkan sig selv efter Jugoslaviens sammenbrud? Og hvordan hænger det sammen med de nye nationale bevægelser? Det er nogle af de spørgsmål ph.d.-studerende ved Det Teologiske Fakultet Emil Hilton Saggau udforsker i sit ph.d.-projekt ’Moderne ortodoks historieskrivning i Sydøsteuropa’. Projektet er grunden til, at han i dag skal i Operaen for at modtage det eftertragtede EliteForsk rejsestipendium, der uddeles til talentfulde ph.d.-studerende af Uddannelses- og Forskningsministeriet. 
 
Emil Hilton Saggau er taknemmelig for den ekstra håndsrækning til forskningen i et område, hvor alt er under forandring – ofte på dramatisk vis. 
 
Kampskrifter og velsignet kamphelikopter
”Historieskrivningen er tæt forbundet med genoplivelsen af nationale bevægelser i Sydøsteuropa efter Jugoslaviens sammenbrud, og formuleringen af en ny kirkehistorie er ikke en stille affære. Det sker gennem alt fra udgivelse af identitetspolitiske kampskrifter, demonstrationer, kirkebesættelser til brugen af kamphelikoptere, når nye kirker skal bygges,” fortæller Emil Hilton Saggau. 
 
Stipendiet er på 200.000 kr. og skal bruges til længerevarende studieophold ved stærke internationale forskningsmiljøer. For Emil Hilton Saggau betyder det, at han kan komme til Cambridge og arbejde på instituttet for Ortodokse studier og få plads til et ophold ved professorstolen for Ortodoks kristendom i Erfurt samt nogle ekstra studieture til Balkan. 
 
”Jeg håber, at mit arbejde kan bidrage til en mere balanceret skildring af områdets historie og forholdet mellem religion, politik og nation. En del af dette arbejde er at formidle, dokumentere, sikre og bevare viden om kirkernes udvikling efter kommunismens fald og historien bag en række af de centrale kirker og helligdomme,” fortæller Emil Hilton Saggau. 
 
Læs mere om Emils forskning i artiklen ’Velsignet være din kamphelikopter’ fra TEOLinformation.