28. oktober 2020

Hestevogne, hverdagsliv og krige: Forsker vil genskabe 300 år gamle lyde fra Rosenborg Slot

300 år gamle lyde

Hvordan lød det, da svenskerne belejrede København i 1659? Og hvordan har hverdagslivet blandt tjenestefolk lydt? I et nyt forskningsprojekt vil lektor Christine Jeanneret i samarbejde med Rosenborg Slot undersøge den soniske historie ved hoffet og rekonstruere 300 år gamle lyde. Projektet har for nylig modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og vil kunne opleves på en udstilling ved slottet i 2023. Forhåbentlig vil projektet ændre måden, vi bruger museer på, siger lektoren

Billede af Rosenborg Slot
Peter Nørby / Kongernes Samling

På mange historiske museer bevæger man sig ofte fra rum til rum, hviskende eller i total stilhed, så selv den mindste lyd kan høres. 

Men forestil dig at gå gennem stuerne, køkkenet og soveværelserne på et museum, mens du samtidig lytter til festlige selskaber, fortidens krige, legende børn, musik og hestevogne. 

Det vil forskningsprojektet SOUND: Soundscapes of Rosenborg, som lektor Christine Jeanneret fra Center for Privacy Studies ved Det Teologiske Fakultet står i spidsen for, nu gøre muligt. I samarbejde med Rosenborg Slot skal hun nemlig undersøge og rekonstruere 300 år gamle lyde ved hoffet på Rosenborg Slot. Forskningsprojektet har for nylig modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og vil i 2023 kunne opleves på en udstilling med immersive soundscapes (fordybende lyd, red.) ved Rosenborg Slot. 

Det er ikke tilfældigt, at studiet skal foregå ved Rosenborg Slot. Ifølge Christine Jeanneret er slottet nemlig et ganske særligt sted, fordi det næsten ikke har forandret sig siden 1710:

“Kongefamilien har ikke brugt Rosenborg Slot som residens siden 1710. Det betyder, at slottet er meget velbevaret, og det er derfor et unikt sted at undersøge hverdagslivet ved det daværende hof,” siger hun. 

I sin undersøgelse af lydene ved hoffet arbejder Christine Jeanneret med tre forskellige kilder: Skriftlige, visuelle og de artefakter og genstande, der stadig er på slottet. De lyde, hun skal undersøge, er:

  • Lyde fra mennesker på tværs af sociale klasser og køn
  • Lyde fra dyr
  • Lyde fra mekaniske genstande og redskaber som musikinstrumenter, ure og våben 
  • Lyde fra naturen som haven og ild 

En af de historiske begivenheder Christine Jeanneret vil rekonstruere ved hjælp af immersive sound, kunne være Stormen på København i 1659, hvor svenskerne belejrede København. Besøgene på Rosenborg Slot vil altså kunne bevæge sig fra rum til rum på slottet, mens de gennem et sæt høretelefoner lytter til lyden af flyvende kanonkugler og folk, der er bange. 

SOUND er det første forskningsprojekt nogensinde, der undersøger den soniske historie ved hoffet og vil - forhåbentlig - ændre måden, vi bruger museer på, lyder det fra Christine Jeanneret: 

“På de fleste museer er der som regel stille, og besøgende hvisker nærmest til hinanden. Men hoffet ved Rosenborg Slot var jo ikke stille. Det var fyldt med tjenestefolk, dyr og musik og naturlige lyde som eksempelvis brændeovne og vind,” siger hun og tilføjer: 

“Lyde er interessante, fordi de bringer mennesker tilbage ind i det historiske billede. Det er en meget levende måde at fortælle historien på.”