21. maj 2021

Søren Holst modtager Bibelselskabets Pris

Pris

Lektor i Det Gamle Testamente Søren Holst modtog torsdag Bibelselskabets Pris 2021. Han er en gudsbenådet formidler, som kan gøre selv vanskelige fagspecifikke problemstillinger lettere at forstå for en bred læserskare, lyder fra Bibelselskabet

Billede af Søren Holst
Teolog og lektor Søren Holst modtager Bibelselskabets Pris for sin store indsats for at formidle Bibelen bredt og gøre Det Gamle Testamente nærværende. Her fotograferet ved Qumran-grotterne, hvor de ældste kendte hebraiske bibelskrifter, Dødehavsrullerne, er fundet. Foto: Kåre Gade

En gudsbenådet formidler.

Sådan lyder det blandt andet i begrundelsen for, hvorfor Søren Holst, lektor i Det Gamle Testamente, er dette års modtager af Bibelselskabets Pris. Søren Holst modtager prisen for sit mangeårige arbejde med Det Gamle Testamente – både teologisk, sprogligt, geografisk, historisk og kulturelt – og ikke mindst for sit bidrag som medoversætter af Bibelen 2020. Med prisen følger en indrammet bibelside og et beløb på 10.000 kroner.

Søren Holst, du bliver beskrevet som en gudsbenådet formidler af Bibelen og ikke mindst Det Gamle Testamente. Hvad er det for en tilgang, du har i dit arbejde med at gøre vanskelige tekster tilgængelige for en bredere læserskare?

”Jeg er sygeligt, kværulantisk optaget af sprog, også af dansk. Jeg kan simpelthen ikke lade være med at lægge mærke til, hvordan et udsagn er formuleret. Også når det er mig selv, der formulerer. Hvis jeg står i et forsamlingshus og skal til at sige ’deuterojesajansk henoteisme’ (den tanke, som spiller en stor rolle i anden halvdel af Esajas’ Bog, at al guddommelig aktivitet er sider af én Gud, red.), prikker min ene hjernehalvdel den anden på skulderen og hvisker: ”Hør, er det nu også en god idé? Derudover bruger jeg også en del tid på at overveje, om jeg egentlig selv forstår det jeg skriver, eller om det bare lyder godt og er et almindeligt anerkendt udtryk.”

Hvad betyder det for dig at modtage Bibelselskabets Pris?

”Det er en fantastisk luksus, at noget som jeg i forvejen selv synes er nyttigt og sjovt at lave, også bliver værdsat af så vigtig en organisation som Bibelselskabet. Og så bliver jeg helt rundtosset ved tanken at komme i selskab med Niels Nymann Eriksen, Kurt Johansen og Geert Hallbäck – nogle af mine forbilleder, som tidligere har fået prisen.”

Hvad vil du bruge de 10.000 kroner, der følger med prisen, på?

”Koncertbilletter! Eller måske skulle jeg give dem til Læger Uden Grænser? Jeg har jo sådan set råd til at gå til koncert i forvejen.”

Læs pressemeddelelsen og begrundelsen fra Bibelselskabet her.

Læs interview med Søren Holst på Bibelselskabets hjemmeside her.