Salmesangen får sin egen grundbog
Den 3. november udkommer den første grundbog i læren om kirkesangens oprindelse, udformning og udvikling, også kendt som hymnologi. I anledning af udgivelsen inviterer Det Teologiske Fakultet til salmesang og boglancering på dagen.
Hvad er en salme? Hvorfor synger man så meget i kirken? Og hvorfor skal babyer og skoleelever egentlig lære at synge salmer? Det er blot nogen af de spørgsmål, som bogen ”Salmesang – Grundbog i hymnologi” beskæftiger sig med.
Bogen er resultatet af tværfaglig udviklingsproces med mere end 20 salmekyndige fagfolk involveret. Projektet har varet fem år og har været ledet af bogens redaktører adjungeret professor Peter Balslev-Clausen og lektor Hans Raun Iversen, der også har taget initiativ til bogen.
- Efter at have været på retur i nogle årtier, er salmesangen igen blevet populær, og det er ikke et tilfælde. Kristendommen har mange praksis- og kommunikationsformer, fx liturgi, prædiken og pilgrimsvandring, men salmesang er den stærkeste og mest virksomme af dem alle. Salmesangen bygger på et stærkt samvirke mellem digtere og komponister og mellem salmesangens ledere og dens mange praktikere. Hvor det går bedst, vekselvirker det menneskelige og det kristelige engagement på smukkeste vis i salmesangen, siger lektor Hans Raun Iversen, der også mener, at samlesang som kultur- og kunstform hele tiden må fornyes, hvis den ikke skal reduceres til et museumsstykke.
Grundbogen sigter efter at fastholde og udvikle den danske salmesangstradition. Bogens fokus er i første omgang på salmesangens praksis og i anden omgang på teoretisk og historisk belysning af salmesangen.
Bogen er målrettet kirkemusikere, præster, kirkemusik- og teologistuderende samt den salmeinteresserede i almindelighed. Den er skrevet, så den kan læses uden særlige forudsætninger.
”Salmesang - Grundbog i hymnologi” udkommer den 3. november 2014 på Det Kgl. Vajsenshus Forlag og markeres ved et arrangement på Det Teologiske Fakultet den 3. november kl. 15.00-17.00 i aud. 7.
Kontakt
Lektor Hans Raun Iversen
Afdeling for Systematisk Teologi
Det Teologiske Fakultet
Mobil: +45 22 42 35 20
Lykke Fabricius Port
Kommunikationsansvarlig
Det Teologiske Fakultet
Mobil: + 45 20 56 98 34
Emner
Kontakt
Lektor Hans Raun Iversen
Afdeling for Systematisk Teologi
Det Teologiske Fakultet
hri@teol.ku.dk
Mobil: +45 22 42 35 20
Lykke Fabricius Port
Kommunikationsansvarlig
Det Teologiske Fakultet
Mail: lfp@teol.ku.dk
Mobil: +45 20 56 98 34
Forfattere
”Salmesang – Grundbog i hymnologi” er skrevet af en lang række fagfolk på området:
Jan Sievert Asmussen, Povl Chr. Balslev, Ole Brinth, Marianne Christiansen, Mads Djernes, Birgitte Ebert, Jesper Hougaard Larsen, Simon Kangas Larsen, Mark W. Lewis, Helle Krogh Madsen, Inge Marstal, Erik Skyum-Nielsen, Nils Holger Petersen, Lotte Smith-Petersen, Erik Norman Svendsen og Janne Wibroe.
Peter Balslev-Clausen og Hans Raun Iversen er bogens redaktører, som også har bidraget til grundbogen.
Populære salmer
De mest anvendte salmer i DRs radiogudstjenester i perioden 2011-2012, hvor der har været sendt 120 radio-gudstjenester:
- O Kristelighed
- Dit minde skal, O Jesus, stå
- Den mørke nat forgangen er
- Til himlene rækker din miskundhed, Gud
- Min Jesus, Lad mig hjerte få
- Du, som går ud fra den levende Gud
- Giv mig, Gud, en salmetunge
- Fyldt af glæde over livets under
- Hil dig, Frelser og Forsoner
- Alle mine kilder skal være hos dig
- Stiftet Guds Søn har på jorden et åndeligt rige
Kilde: Janne Wibroe, cand.phil og Simon Kangas Larsen, cand.theol og master i journalistik.
Læs hele afhandlingen her.