Program for 'Bibelen og dens oversættelser'

Seminar på Det Teologiske Fakultet 24. april 2020 i anledning af udgivelsen af Bibelen 2020.

8:30-8:45 Ankomst: Kaffe & te

8:45-8:50 Velkomst v. dekan for Det Teologiske Fakultet, Kirsten Busch Nielsen

8:50-9:00 Information, det praktiske m.m.

9:00-10:25 Rapport fra oversætternes værksted

• Udfordringer i at arbejde med en målsprogsorienteret oversættelse (30 min)
    lektor Martin Gustav Ehrensvärd, Afdeling for Bibelsk Eksegese, Det Teologiske Fakultet (KU)

• ”Fra et 'bibliotek’ af skrifter til Bibelen 2020. Forlæggerens overvejelser (20 min)
    generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen, Det Danske Bibelselskab

• Identifikation af diskussionspunkter (5 min)
    professor David Bloch, Saxo-Instituttet, Det Humanistiske Fakultet (KU)

• Drøftelse (20 min). Pause (10 min)
    Ordstyrer: ph.d.-studerende Julie Sigaard Törnkvist, Afdeling for Bibelsk Eksegese, Det Teologiske Fakultet (KU)

10:25-12:00. Canonical Texts in a Fragmented and Individualized Culture.

• Keynote lecture: Bible Translation and the Role of Translation Studies (45 min)
    Dr. Marijke de Lang, Global Translation Advisor, United Bible Societies

• Dr. Marijke de Lang holds a major degree in New Testament Studies from the University of Leiden. Her PhD was in History of Exegesis and her dissertation concerned the Rise of Literary and Historical Criticism in the Study of the Synoptic Gospels in the 16th, 17th and 18th Centuries (defended in 1993). She worked for about 10 years as a translator at the Netherlands Bible Society for the New Bible Translation (2004). Since then she has worked as translation consultant in the United Bible Societies (UBS), mainly in the former Soviet Union. In her current role as Global Translation Advisor, she is involved in general translation advisory work for the UBS.

• Authority and Authorization: Does the Bible Have to Be One? (20 min)
    Professor Jesper Høgenhaven, Biblical Studies Section, Faculty of Theology (KU)

• Identification of issues for discussion (10 min)
    Bishop in the Diocese of Lolland-Falster, Marianne Gaarden, Ph.d. in Practical Theology