- Det Teologiske Fakultet
- Afdelinger og centre
- Afdeling for Systemati...
Afdeling for Systematisk Teologi
Afdeling for Systematisk Teologi undersøger og gennemtænker den kristne tro kritisk i sammenhæng med nutidens kulturelle, religiøse og filosofiske tanke- og livsformer.
Visionen for Afdeling for Systematisk Teologi er at udforske og undersøge samtidens teologi gennem disciplinerne Dogmatik med Økumeniske Teologi, Etik og Religionsfilosofi og Praktisk Teologi. Det er afdelingens ambition at adressere aktuelle spørgsmål i kirken, kulturen og samfundet med udgangspunkt i de systematiske discipliner i en tæt udveksling med andre teologiske discipliner og andre akademiske felter.
Forskningsområder
Feltet omfatter undersøgelser af den menneskelige eksistens med henblik på temaer som angst, tvivl, skam, skyld, begær, mod, tro og håb. Det inkluderer tilgange til subjektiviteten som kropslig, socialt situeret og naturligt indlejret og inkluderer undersøgelser af erfaringer af social forandring og transformation i forhold til diversitet og samfund, ensomhed og fællesskab.
Feltet vedrører menneskelige konflikter og kriser og ikke mindst teologiske opfattelser af død, det onde og lidelsen. Den omfatter en undersøgelse af begreber som dialektik, paradoks, gentagelse, erindring, forventning og en opmærksomhed på udfordringer som køn, race og klasse. I undersøgelsen af eksistens inddrages derfor også refleksion over bekendelse og identitetsdannelse, andethed og seksualitet.
Kernebegreber som omsorg, ressentiment, tillid, anerkendelse og medfølelse udforskes på linje med udtryk som bøn og lovprisning med hensyntagen til forskellige livsfaser og livsbetingelser. Spørgsmål om selvforståelse og livstil udforskes i sammenhæng med aktuelle udfordringer som eksempelvis sundhed, stigmatisering og stress samt miljø- og klimaspørgsmål.
Feltet omfatter udforskningen af etikken med den menneskelige eksistens i dens sociale og naturlige indlejring som kontekst. Denne opfattelse af etikken omfatter filosofiske og teologiske tilgange til normativitet i en bredere betydning end spørgsmålet om konkrete etiske dilemmaer og teoretiske konflikter.
Etikken undersøger og vurderer etiske krav om universel gyldighed i lyset af ambivalens knyttet til subjektivitet og alteritet, overbevisninger og uomgængelige livsbetingelser. Disse etiske undersøgelser reflekterer grænserne for normer og moralitet i lyset af fejlbarlighed og tragisk konflikt, og undersøgelserne reflekterer en ”anden etik”, dvs. en etik, der vejleder og bærer handling i bevidsthed om ambivalens. Dette omfatter etikken som en særlig dannelse og gendannelse af den menneskelige kapacitet.
Etikkens område omfatter spørgsmål om magt, myndighed og befrielse såvel som tilgivelse og forsoning. Den angår kritiske spørgsmål om legitimitet og retfærdighed, herunder de dilemmaer og den ambivalens, som kendetegner politiske og sociale institutioner. Med hensyn til overbevisninger og politik undersøges etiske spørgsmål med opmærksomheden rettet mod nutidige udfordringer vedrørende sundhedsfilosofi og psykiatri, bioetik og klimaforskning.
Feltet vedrører undersøgelsen af, hvordan sandhed og viden erhverves, i sammenhæng med samtidige filosofiske og videnskabelige diskussioner om rationalitet, herunder klassiske spørgsmål om epistemologi og metafysik. I særdeleshed undersøges fænomenologiske og hermeneutiske opfattelser af viden også med henblik på metafysiske og postmetafysiske sandhedsteorier, former og grænser for viden, herunder distinktionen mellem tro og fornuft. Mere detaljeret udforskes forholdet mellem sandhed, åbenbaring og erfaring. Teoretiske opfattelser af viden og erkendelse undersøges i sammenhæng med praktiske erfaringer af fremmedgørelse og deltagelse.
Feltet omfatter undersøgelse, kritik og formulering af religionens begreber og indhold i en bredere sammenhæng af filosofi, fænomenologi, hermeneutik og teorier om sprog. Konstruktioner og kritikker af religioner, af religiøse og konfessionelle forskelle såvel som af konflikter og samarbejde mellem levede religioner og deres praksisser udforskes. Ligeledes udforskes begreber om sekularisering og det post-sekulære, spiritualitet og ikke-organiseret religiøsitet. Dette felt omfatter også offentlig teologi, herunder feltet lov og religion, kirke og stat og naturvidenskabernes rolle i samtidige religiøse og kristne selvforståelser.
Feltet omfatter undersøgelser af kristendommen og kristne kirker i deres videste kommunikative, begrebslige og institutionelle kontekster. Det omfatter en begrebslig såvel som en empirisk forskningsdimension og en sondring mellem kirken som såkaldt synlig og usynlig. Til udforskningen af dette felt hører undersøgelsen af danske kirker og kirkesamfund, derunder folkekirken. Undersøgelsen af folkekirken rummer bl.a. en kritisk og konstruktiv udforskning af bekendelsesskrifter og praksisformer; kommunikationsteoretiske discipliner anvendes inden for studiet af liturgi, sjælesorgsteori og homiletik. Forskningen orienterer sig mod historiske kilder såvel som samtidige kontekster vedrørende digitalisering, sociale medier og big data.
Publikationer
Forskningsstrategi
Visionen for Afdeling for Systematisk Teologi er at udforske og undersøge samtidens teologi gennem disciplinerne Dogmatik med Økumeniske Teologi, Etik og Religionsfilosofi og Praktisk Teologi. Det er afdelingens ambition at adressere aktuelle spørgsmål i kirken, kulturen og samfundet med udgangspunkt i de systematiske discipliner i en tæt udveksling med andre teologiske discipliner og andre akademiske felter.
For Dogmatik indebærer visionen for forskningen analyser, fortolkning og begrebslig afklaring af klassiske kristne temaer som læren om den treenige Gud, om mennesket, om skabelse, frelse og de sidste ting. Med hovedvægt på dialektisk og post-dialektisk teologi, herunder økumenisk teologi og religionernes teologi, integrerer dogmatikken kritiske og konstruktive tilgange.
For Etik og Religionsfilosofi indebærer visionen analyse, fortolkning og begrebsliggørelse af etiske, religiøse og filosofiske aspekter af moderne og senmoderne tænkning. I fokus er religion og religionskritik efter oplysningstiden, identitet og narrativitet, eksistens og normativitet, selv og socialitet og Kierkegaardstudier.Tilgangen er primært præget af fænomenologi og hermeneutik med interdisciplinære udblik til discipliner som æstetik, litteraturvidenskab og psykiatri.
For Praktisk Teologi leder visionen til udforskning af kristne praksisformer i ritualer, liturgier, prædikener, salmer, sjælesorg og menighedsliv, herunder diakoni og mission. I kombination af empiriske og klassiske tilgange omfatter forskningsfeltet studier af forholdet mellem samfund og kirke og mellem kirke og medier samt studier af forholdet mellem kirke og kultur og kulturarv.
Centre, projekter og andre initiativer
Network for Scandinavian Creation Theology
The network is a collaboration between Scandinavian and American theologians on contemporary rearticulations of Scandinavian creation theology, in the tradition of Grundtvig, Løgstrup, Wingren, and Regin Prenter. A 2-year grant has been provided by Nordforsk for activities at the universities of Oslo, Lund, and Copenhagen.
Kontaktpersoner: Niels Henrik Gregersen og Jakob Wolf.
Permanently normative?
Projektet Permanently normative? undersøger, hvordan værdier kommer til syne og forhandles i skole og sjælesorg med henblik på lærerens og præstens forandrede autoritet i det 21. århundrede.
Kontaktperson: Mikkel Gabriel Christoffersen
Complexity and Beyond in Studies of Religiosity in the Nordic Countries
Network grant finansieret af Joint Committee for Nordic research councils in the Humanities and Social Sciences, 2021-2023.
Kontaktperson: Marlene Ringgaard Lorensen
CARNAL: Eco-Ethics of Body, Meat and Flesh
Projektet CARNAL er et samarbejde mellem teologer og antropologer, bevilliget af Velux-fonden, der skal udarbejde en økologisk etik ved at tage udgangspunkt i det levede livs dilemmaer mellem naturens ”egne stemmer” og de menneskelige interesser. 2024-2027
Kontaktperson: Niels Henrik Gregersen.
Søren Kierkegaard workshops.
Åbne, forskningsorienterede læsninger af Søren Kierkegaards værker.
Kontakt: René Rosfort
Initiativ til studiet af eksistens- og livsstilsparadokser.
Gruppen er vært for kollektive og selvstændige forskningsprojekter og afholder faste møder og åbne arrangementer. Arbejdet er teologisk-tværfagligt og udfolder sig på baggrund af nyere eksistens og befrielsesteologi, nyere medicin, eksistensfilosofi og fænomenologi, fænomenologisk og eksistentiel sociologi samt psykoanalyse.
Kontakt: Johanne S. T. Kristensen
Samarbejde
Afdeling for Systematisk Teologi samarbejder med forskellige institutioner, organisationer, virksomheder og private. Er du interesseret i et samarbejde men i tvivl om den rette indgang, er du velkommen til at kontakte afdelingsleder Christine Svinth-Værge Põder.
Samarbejde med offentlige institutioner
Afdeling for Systematisk Teologi samarbejder med offentlige institutioner som f.eks. kommuner eller gymnasier. Vi tilbyder gennemførsel af undersøgelser, udfærdigelse af rapporter og anbefalinger, specialfremstillede kurser og efteruddannelse. Kontakt afdelingsleder, Efter- og Videre Uddannelse, eller ansvarlig for gymnasietilbud.
Samarbejde med private virksomheder
Afdeling for Systematisk Teologi tilbyder samarbejde om forsknings- og udviklingsprojekter (f.eks. erhvervs ph.d. eller postdoc), Vi tilbyder gennemførsel af undersøgelser, udfærdigelse af rapporter og anbefalinger, specialfremstillede kurser, undervisningsforløb og kompakte efteruddannelses kurser. Kontakt afdelingsleder eller Efter- og videre Uddannelse.
Samarbejde med kirkelige institutioner og organisationer
Afdeling for Systematisk Teologi tilbyder samarbejde om forsknings- og udviklingsprojekter (f.eks. fripladser til ph.d.-studerende eller erhvervs ph.d. eller postdoc), gennemførsel af undersøgelser (f.eks. for stifter eller provstier), udfærdigelse af rapporter og anbefalinger, specialfremstillede kurser, efteruddannelse og foredrag. Kontakt afdelingsleder, Efter- og videre Uddannelse eller leder af Center for Kirkeforskning.
Samarbejde med andre fakulteter og universiteter
Afdeling for Systematiske Teologi samarbejder om forskning med andre nationale og internationale universiteter. Det drejer sig typisk om større forskningsprojekter, tidsskrifter, publikationer eller ph.d.-vejledning. Kontakt afdelingsleder, relevante forskere eller fakultetets ph.d.-skole om det.
Forskere/gruppemedlemmer
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Anna Ravn Mortensen | Ph.d.-stipendiat | +4535322491 | |
Anne-Milla Wichmann Kristensen | Ph.d.-stipendiat | +4535337882 | |
Bent Flemming Nielsen | Professor emeritus | +4535323714 | |
Bjarke Mørkøre Stigel Hansen | Postdoc | ||
Bruce Kirmmse | Gæsteforsker | +4535333006 | |
Carsten Pallesen | Lektor | +4535323680 | |
Cassandre Caballero | Ph.d.-stipendiat | ||
Christine Svinth-Værge Põder | Lektor | +4535323679 | |
Dina Amlund | Ph.d.-studerende | +4535321062 | |
Elizabeth X. Li | Adjunkt | +4535329884 | |
Giulia Longo | Gæsteforsker | ||
Hans Raun Iversen | Lektor emeritus | +4535323716 | |
Iben Damgaard | Lektor | +4535323678 | |
Jakob Wolf | Lektor emeritus | +4535323715 | |
Joakim Garff | Centerleder, lektor | +4535330146 | |
Joanna Mikolajczyk Winterø | Ph.d.-stipendiat | +4535320323 | |
Johanne Stubbe T Kristensen | Lektor | ||
Lisbet Christoffersen | Adjungeret professor | +4535323709 | |
Mads Peter Karlsen | Lektor | +4535329442 | |
Marlene Ringgaard Lorensen | Prodekan | +4535323675 | |
Matti Weisdorf | Postdoc | +4535332039 | |
Mikkel Gabriel Christoffersen | Lektor | ||
Nete Helene Enggaard | Lektor | +4535337075 | |
Niels Henrik Gregersen | Professor | +4535323681 | |
Niels Jørgen Cappelørn | Professor emeritus | +4535332361 | |
René Rosfort | Lektor - forfremmelsesprogrammet | +4535334282 | |
Sigurd Baark | Gæsteforsker | ||
Thomas Østergaard Wittendorff | Gæsteforsker | +4527324671 |
Arrangementer
-
21. nov. 2024, kl. 15.15-17.00
The Political Space for NGOs in Zimbabwe: Past and Present
-
25. nov. 2024, kl. 14.00-16.00
SKC Seminar Autumn 2024
-
26. nov. 2024, kl. 14.00-16.00
PRIVACY Challenge Seminar: privacy and the private in contemporary African communities and emerging technologies
-
26. nov. 2024, kl. 15.00-17.00
Book Seminar: Understanding Gender and Diversity in Europe: Experience of Migrant Single Mothers in Denmark
Kirke bag skærmen: Refleksioner under coronakrisen
Se tre oplæg fra webinaret "Kirke bag skærmen: Refleksioner under coronakrisen", der blev holdt den 20. maj 2020. Oplægsholderne var postdoc Karen Marie Leth-Nissen, lektor Carsten Pallesen og professor Niels Henrik Gregersen.