Center for Videnskab og Tro

Center for Videnskab og Tro (CVT) er et samarbejde mellem Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. Centrets formål er at forske, undervise og formidle i forholdet mellem videnskab og tro inden for alle vidensområder.

ÆbleDer er et naturligt behov for en metodisk adskillelse mellem videnskab og tro og mellem videnskab og etik, men dette udelukker ikke komplementaritet og synergi. Videnskab og tro giver hver for sig nogle solide redskaber til at forstå verden, men i praksis har de ofte fælles gavn af at interagere. 
 
I dansk diskussion findes allerede denne dobbelte holdning af forskel og sammenhæng. Digteren Søren Ulrik Thomsen understreger forskellen: ”fornuften begriber verden, religionen forholder sig til det ubegribelige” (Kritik af den negative opbyggelighed, Gyldendal, 2008) mens naturalisten Tor Nørretranders peger på, at man i et informationssamfund er ”nødt til at tro” og leve på antagelser: ”Fra et informationsteoretisk synspunkt må man sige, at der er noget, der er større, rent båndbreddemæssigt” (At tro på at tro, Anis, 2003).
 
Det er CVT's overordnede hypotese, at videnskab og tro kan anvendes som komplementære redskaber til at forstå verden, gøre fremskridt, leve sundt og udvikle et værdibaseret samfund.
 
Gennem forskning, undervisning og formidling ønsker CVT at åbne for et frugtbar videnskab-tro samtale i tværfagligt samspil mellem naturvidenskab, samfundsvidenskab, humaniora/teologi til gavn for universiteter, hospitaler, skoler, organisationer og den brede offentlighed.

CVT er muliggjort ved en generøs bevilling fra Samfonden.

 

 

 

I de første år arbejder CVT med to tyngdepunkter:

  • Sundhed og fødevarer
  • Natursyn og økologi

Professor Per Sangild er hovedansvarlig for det første område, professor Niels Henrik Gregersen for det andet hovedområde.

 

 

 

 

 

 

CVT har stort fokus på netværksarbejde med bl.a. universiteter, skoler, organisationer og hospitaler. Ansatte og studerende med interesse for CVT's emnefelter vil blive kontaktet med henblik på at bidrage til både forskning, undervisning og formidling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forskere

Navn Titel Telefon E-mail
Søg i Navn Søg i Titel Søg i Telefon
Niels Henrik Gregersen Professor +4535323681 E-mail
Per Torp Sangild Professor +4535332698 E-mail

Kontakt

Professor
Det Teologiske Fakultet
Københavns Universitet
Tlf.: +45 20 89 11 58
nhg@teol.ku.dk
 
Professor
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Tlf.: +45 26 16 05 30
pts@sund.ku.dk

Støttet af

Logo