9. november 2021

Martijn Naaijer: Ny postdoc forener Dødehavsrullerne med Machine Learning

ny postdoc

Martijn Naaijer fra Holland startede i oktober måned som ny postdoc på Afdeling for Bibelsk Eksegese i samarbejde med lektor Martin Ehrensvärd.

Martijn Naaijer
Martijn Naaijer

Martijn Naaijers postdoc-projekt udspringer af et samarbejde mellem Det Teologiske Fakultet og Datalogisk Institut, hvor Dødehavsrullernes sprog og tekst skal analyseres ved hjælp af Machine Learning.

Machine Learning er kort fortalt en form for kunstig intelligens, der benytter algoritmer til at genkende mønstre og finde sammenhænge i store mængder data. Maskinerne er blevet så gode til at analysere sprog nu, at de på nogle måder væsentlig overgår menneskers forstand. Projektet stiler mod at integrere sproghistorie og tekstkritik, to områder der ellers har hver deres specialister og kunne have gavn af de nye, kraftige metoder.

Martijn Naaijer har tidligere studeret molecular life sciences ved Wageningen University samt teologi ved Radboud University i Nijmegen. I december 2020 forsvarede han sin ph.d.-afhandling, der var en undersøgelse af variationer i Det Gamle Testamentes sprog, hvor han anvendte anvendt forskellige statistiske metoder samt Machine Learning.

Emner