Danmark og kolonitiden
Danmarks forhold til Afrika er selv i dag præget af fortidens kolonihistorie. I flere hundrede år havde Danmark forter på Guldkysten. De blev hovedbase for en dansk slavehandel fra Vestafrika til plantager på De Vestindiske Øer, som godt 100.000 afrikanere blev ofre for.
Danmarks aktiviteter i Vestafrika var i en stadig magtkamp med andre europæiske magter. Det var Portugiserne, som anlagde den første europæiske fæstning på Guldkysten i 1481. Siden kom en række andre europæiske nationer til, men i sidste ende blev det hollænderne, englænderne og danskerne, der dominerede området.
De tre nationer blev vigtige aktører i Guldkystens historie. De var rivaler i både handel og politik i næsten 200 år, og havde skiftende alliancer med rivaliserende afrikanske stater i området.
I slutningen af 1700-tallet var de danske aktiviteter i området på sit højeste med fem danske forter på Guldkysten, men i lange perioder balancerede de dansk-norske besiddelser på randen af katastrofe - sygdom, krig og intern splid plagede forterne. Ambitionerne om at etablere en egentlig koloni på Guldkysten lykkedes aldrig for danskerne, og i midten af 1800-tallet overlod Danmark sine forter til briterne.
Danmarks kolonialistiske fortid er hyppigt diskuteret – ikke mindst i forhold til, hvad vi skylder de tidligere kolonier, som på mange måder stadig lider under eftervirkningerne. I 2017 var det 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer, og de danskhandlede slaver derefter blev befriet. Dette år var der stor offentlig diskussion om, hvorvidt Danmark bør undskylde officielt til de berørte lande.
Forslag til materiale
- Danskernes huse på Guldkysten 1659.1850, red. A.M. Jørgensen, København: Vandkunsten 2014.
- Danmark og kolonierne, Vestafrika, Forterne på Guldkysten (2017), Per Oluf Hernæs, Gads Forlag, København.
- Faktalink.dk's artikler om dansk kolonialisering og slavehandel
- Danmarkshistorien.dk om kolonierne på Guldkysten
- Stemmer fra kolonierne - udstilling på Nationalmuseet