Romantikeren Grundtvig


Teksterne 


De følgende tekstkommentarer og forslag tager udgangspunkt i 3 af Grundtvigs tekster

  • Dagbogsuddrag (1805)
  • Gunderslev Skov (1808)
  • De Levendes Land (1824)


I boksen til højre findes en introduktion til  temaet Romantikeren Grundtvig og de 3 tekster skrevet af undervisere ved Det Teologiske Fakultet.

Noter fra workshops


De levendes land
Kan bruges i old til perspektivering af erosbegrebet i platonismen.
I dansk kan den bruges til modstilling med fx Brorson og Kingo. Den kan sættes op mod vor tids materialisme, vor tids drømme til forskel fra salmens.

Teksten er interessant ud fra to vinkler:
1) en modtekst til Kingos Far verden, far vel. Gr. Kan forstås som Kingo der har mødt romantikken og derfor lægger afstand til Kingos dyrkelse af enevældsstyret og lægger vægten på den menneskelige kærlighed, der ikke er en modsætning til den evige kærlighed.
2) De romantiske drømme bryder sammen. Gr. Finder ud af det umuligt at digte sig op i himmerriget. Her er opgøret: den form for kærlighed mødes i troen og måske i det dennesidige også, som diskuteres.

Dagbogsteksten
Viser Grundtvigs forelskelse

Kan fint sættes sammen med Benny Andersens "Widescreen",  idet begge udtrykker oplevelsen af det mirakuløse ved at være til, at noget er til. Benny Andersen kunne næppe udtrykke sin mirakeloplevelse uden baggrund i kristendom og måske Grundtvig.

Gunderslev skov
Kan bruges til tydeligt at vise, hvad romantikken går ud på, fx tydeligere end Guldhornene.
Digtets romantiske søgen og oplevelsen af naturen, der informerer jeget.

Forslag til (tvær)faglige forløb med relation til temaet Romantikeren Grundtvig 


Menneskets længsel efter transcendens

Romantikkens livssyn som indgang til at undersøge menneskets fornemmelse af - og længsel efter det højere.
Kan relateres til vor tids søgen efter transcendensoplevelser, eller efter at overskride det almindelige: Stoffer, New Age Religion, X-faktor, efter at tænke stort, overskride det almindelige.
Kan Grundtvig ses som en modvægt til denne søgen, en slags dekonstruktion af det evige, der hos Grundtvig nemlig er mere omfattende end som så.
Forelskelsen som transcendental oplevelse: Grundtvigs forelskelse i Constance Leth.

Den romantiske kærlighedsopfattelse
Aktualiseret i mere nutidige former for kærlighedsopfattelser (fx Triers Breaking the Waves), og sammenlignet med andre former for kærlighed (agapekærligheden, kærligheden fra Gud som et korrektiv) religion og oldtidskundskab og dansk.

Forholdet mellem den menneskelige kærlighed og kærligheden fra Gud

Den første kærlighed (religion og dansk)
Sammenlignet med Morten Vinge - En Landbydegns Dagbog. 

AT-forløb (dansk og religion) - som ovenfor, men også om forskellige kristendomsopfattelser.

Grundtvig og nationalromantik. Grundtvig som folkeforfører - dansk og historie.
Langt højere bjerge, Velkommen i den grønne skov

Danskhedsbegrebet (Dansk sammen med Historie og Samfundsfag)
Spørgsmålet om, hvordan danskhed konstrueres

Nationalromantik og folkeforførelse: Sammenligning med "Langt Højere bjerge" og/eller "Velkommen i den grønne skov"

Hvad ligger der i danskhedsbegrebet, og hvordan er tolkningen af danskhed betinget af den situation, der tænkes i? Kan man skrue diskussionerne i vores tid tilbage til en anden historisk kontekst?

Fx kan man tage nogle tekster fra Danskeren og hvordan Grundtvig her skriver, mens man er i 3års-krigen. Han mener demokratiet vil blive særinteressernes kampplads. Men så også gå tilbage til Danne-virke-tiden hvor han knap er så krigerisk konkret, men har et mere åndeligt danskhedsbegreb. Dermed kan man vise, hvordan begreber bliver til i deres kontekstafhængighed. I hvor høj grad er Grundtvig et produkt af sin tid, og i hvor høj grad er tiden et produkt af Grundtvig. Den romantiske idé om Højskolen, hvor de nationale sange skal læres.

Undersøgelse af/sammenligning med danskhedsbegrebet hos Dansk Folkeparti.

Romantiske begreber om folkeånd og folkekarakter.
Er det overhovedet et begreb man kan anvende i dag? Kan man finde eksempler på eks. nutidige politikeres brug af begreberne?

Hvad er Grundtvigs opfattelse?
Grundtvig taler om sindbilledsprog, om, at mytologien indeholder et folks kollektive forestillinger om hvad det er, fx i asernes og jætternes kampe med hinanden, et kulturprodukt der viser hvordan danskere tænker.


Supplerende materiale
 

NB: Et godt værk til indføring i Grundtvig er måske "Grundtvig og grundtvigianismen i nyt lys". Måske også Abrahamovitz bog om Gr. "Sagas spejl" af Sune Auken kan også varm anbefales. Oplysninger om de enkelte tekster findes i "Det handlende ord", - alle tekster indtil 1819.