Hellig krig - i jødedom, kristendom og islam

Du må ikke slå ihjel i Guds navn – eller må du? Dette spørgsmål har mennesker tumlet med siden tidernes morgen. Men måske er krigen ligefrem en uundgåelig del af det at være menneske, hvad enten den er begrundet i religiøse forestillinger eller i ideer om individers eller nationers frihed og uafhængighed. Hvad er imidlertid mere specifikt argumenterne for hellige eller retfærdige krige?
Det Teologiske Fakultet afholder kurser for gymnasielærere, der omhandler Bibelens og Koranens argumenter for vold såvel som forskellige epokers, kulturers og religioners refleksioner over krigen og dens legitimitet. Hvor er henholdsvis de afgørende brud og kontinuiteten mellem de forskellige religioner, og hvordan har begrundelserne varieret gennem historien fra oldtiden helt frem til den moderne globaliserede verden. Et centralt tema på kurset er religionernes ofte uerkendte indflydelse på de moderne sekulære refleksioner over krigen, samt det provokerende spørgsmål, om der er for meget eller for lidt krig i verden?
Denne hjemmeside skal ses som et inspirationsrum til inddragelsen af emnet "Hellig krig" i gymnasiets undervisning, og du kan til højre finde forskellige indgangsvinkler og litteraturlister til emnet.
Kontakt
Det Teologiske Fakultet har en række forskere tilknyttet med særlig kendskab til emnet Hellig krig. Klik her for at se en oversigt.
De lange linjer

Der findes en stor mængde litteratur og kilder om hellig (og retfærdig) krig. Se forslag til overordnet litteratur her.
Krig og erindringskultur

Klik her for mere information og litteraturliste til emnet Hellig krig og erindringskultur.
Hellig krig og islam

Klik her for mere information og litteraturliste til emnet Hellig krig og islam.
I den tredje verden

Klik her for mere information og litteraturliste til emnet Krig, religion og samfundsudvikling i den tredje verden.
Hellig krig i oldtiden
Klik her for mere information og litteraturliste til emnet Hellig krig i oldtiden og de bibelske skrifter