Studerende

Siden er under opbygning

Procedure for studiestart

Fakultetets studiestartsprogrammer tilrettelægges af studie- og karrierevejlederne i samarbejde med studienævnsformænd, studienævnssekretærer og AC-vejleder. Studienævnene opdateres løbende om planlægningen af studiestart. Der er udarbejdet manualer til studiestartsarbejdet, som følges af studie- og karrierevejledere. Studienævnsformænd og AC-vejleder har det overordnede ansvar for studiestarten. Studiestartsprogrammet afholdes i henhold til Universitetets strategi for studie- og karrierevejledning.

Studiestartsprogrammet afholdes med deltagelse af studie- og karrierevejledere, studienævnsformænd, undervisere, studenter-tutorer (hvervet af studie- og karrierevejlederne) og lærer-mentorer (udpeget af afdelingerne). Både studenter-tutorer og lærer-mentorer er tilknyttet en gruppe af nye studerende hele det første studieår på bacheloruddannelsen. Der er udarbejdet retningslinjer for studenter-tutorer og lærer-mentorer.

Studiestartsaktiviteter

Der er variation i studiestartsaktiviteter og længden af studiestartsprogrammet afhængig af, om målgruppen er nye bachelorstuderende eller nye danske og internationale kandidatstuderende på fakultetets engelsksprogede kandidatuddannelser. Fælles for studiestartsprogrammerne er, at de indeholder introduktionsdag/dage på fakultetet samt en hyttetur med overnatning i løbet af september. Studiestartsprogram og studiestartsguide offentliggøres på hjemmesiden forud for studiestart.

I løbet af studiestartsprogrammet introduceres nye studerende til studiet, fagenes faglige mål, undervisningen, studieordningen, akademisk arbejdsmåde, tilbud om læsegrupper, studie- og karrierevejledningen, uddannelsessiderne på intranettet, det elektroniske læringsrum Absalon, informationssøgning og biblioteker og alumneforening. Immatrikulationsarrangementer på Københavns Universitet og semesterstartsforelæsninger er integreret i programmet.

Det fysiske studiemiljø

Fakultetet sørger for, at alle studerende har adgang til computer, printer, scanner, kopimaskine, opbevaringsskabe til bøger osv., tekøkken og uformelle samtalepladser i form af sofaarrangementer på fakultetet. Fakultetet lægger stor vægt på det æstetiske, og kunst og design er en vigtig del af fakultetets indretning. Der er trådløs internetadgang på hele fakultetet. Bibliotekerne råder over en række individuelle læsepladser samt gruppelæsepladser, og de fleste studerende har mulighed for at benytte en individuel læseplads.

Det ikke-fysiske studiemiljø

I forbindelse med studiestart inddeles de nye bachelorstuderende i tutor-grupper, og studenter-tutorer samt lærer-mentorer understøtter de nye studerende i løbet af det første studieår. Studie- og karrierevejledningen er tilgængelig for de studerende telefonisk, pr. e-mail og ved personligt fremmøde, og tilbyder vejledning, der er målrettet fakultetets uddannelser og studerende. Studie- og karrierevejledningen afholder infomøder om eksaminer på det første studieår. Fakultetet tilbyder hjælp til græsk og latin gennem afholdelse af en Lektiecafé, og der er udarbejdet guides med hjælp til opgaveskrivning og eksamen. Fakultetets studerende har gode muligheder for at indgå i sociale og faglige sammenhæng på fakultetet ved at deltage i Studenterbladet Arken, Kælder Caféen, Baren, Kantinen, den lokale alumneforening, foredragsforeninger, studentermenigheden, fagråd, tutor, studenterrevy, festudvalg osv.

Internationalisering i uddannelserne

Fakultetet sikrer et internationalt studie- og forskningsmiljø ved at understøtte, at udenlandske studerende og undervisere tiltrækkes, at fakultetets ordinære studerende kan tage dele af deres uddannelse i udlandet, samt at fakultetet udbyder engelsksproget undervisning. Internationalisering i uddannelserne sikres gennem opfyldelse af mål på området, som de er fastsat i fakultetets udviklingsplan. Studienævnsformænd, studieleder og fakultetets internationale koordinator monitorerer internationalisering i uddannelserne med reference til dekanen.

Procedure for kvalitetssikring af kursusbeskrivelser

Kursusudbud

Studienævnet for Teologi resp. Studienævnet for Afrikastudier har det overordnede ansvar for tilrettelæggelsen og udbuddet af undervisningen i henhold til studieordningernes bestemmelser og de af dekanen budgetmæssigt givne rammer. Studienævnet for Teologi rekvirerer undervisningen fra de teologiske afdelinger. Studienævnet for Afrikastudier rekvirerer kursusudbuddet fra Afdeling for Afrikastudier.

Eftersyn af studieordninger

Studienævnene indhenter løbende kvalitativ information gennem bl.a. undervisnings- og uddannelsesevalueringer , via censorformandskabets årsberetninger og de årlige møder med censorformandskabet. Al information tilgår de resp. studienævn og anvendes i den fortløbende kvalitetssikring og udvikling af uddannelserne. Som beskrevet i evalueringsstrategien , behandles evalueringsrapporterne i studienævnene, inden studielederen udformer sin halvårlige rapport. Ligeledes diskuteres eksamensstatistik, censorrapporterne, studieadministration m.v. i studienævnene, og på baggrund af disse drøftelser og indhøstede erfaringer tager studienævnene stilling til nødvendige tiltag af praktisk og studieordningsmæssig karakter. Der foretages løbende eftersyn af studieordninger min. hvert 3. år, eller når det skønnes nødvendigt.

Alle kurser offentliggøres i KU’s interne elektroniske kursuskatalog

Senest to uger inden undervisningstilmelding til det pågældende kursus, foreligger en kursusbeskrivelse i det elektroniske kursuskatalog . Afdelingsleder og studieleder sikrer, at kursusbeskrivelsernes oplysninger stemmer overens med de oplysninger, der fremgår af den studieordning/de studieordninger, det pågældende kursus udbydes under.

Kursusbeskrivelserne indeholder oplysning om:

• Kursets titel (engelsk og dansk)

• ECTS-vægt

• Studieordning

• Undervisers navn

• Undervisers e-mail

• Afdelingsoplysninger

• Kursusbeskrivelse

• Evt. tilmeldingsoplysninger, hvis disse er forskellige fra de ordinære tilmeldingsfrister og/el. -procedurer

• Evt. eksamensformer 

Tilmelding til eksamen og framelding fra eksamen

Undervisningstilmelding via selvbetjeningen på intranettet KUnet medfører automatisk en eksamenstilmelding. Dette gælder for alle fakultets uddannelser. Der foretages automatisk regeltjek af eksamenstilmeldinger, og de studerende kan kun deltage i de eksaminer, der kræves for at gennemføre uddannelsen. I de tilfælde hvor eksamenstilmeldingen ikke er korrekt kontaktes de studerende af Studieadministrationen. I eftertilmeldingsperioden, der er fælles for alle fakultets studerende, har den studerende mulighed for at tilmelde sig eksamen via selvbetjeningen på KUnet uden forudgående undervisningsdeltagelse. For alle uddannelser gælder en fælles frameldingsfrist fra eksamen, som foregår via selvbetjeningen på KUnet.

Organisering af Studie- og karrierevejledningen

Fakultetets Studie- og karrierevejledning varetages af studenterstudievejledere samt en AC-vejleder, der alle er uddannede. Flere af de øvrige ansatte i studieadministrationen vejleder om optagelse på de engelsksprogede kandidatuddannelser og efter- og videreuddannelsesforløb. Vejledningen forgår tæt på fagmiljøerne i tæt sammenspil med studienævn, studienævnsformænd, studieleder og studieadministration. Vejledningen foregår både personligt, telefonisk, pr. e-mail og på fakultetets uddannelsessider på intranettet.

Vejledningspraksis

Studie- og karrierevejledningen vejleder om optagelses, studieforløb, eksamen, orlov, ophør, indskrivning, specialekontrakt, forhåndsgodkendelser, dispensation, merit, gennemførelse, frafald, forsinkelse, feltarbejde, projektorienterede forløb, studieophold i udlandet og karriere.

Studie- og karrierevejledningen står for afvikling af studiestartsprogrammet for fakultetets bacheloruddannelse og internationale kandidatuddannelser samt afholdelse af kandidatintro på kandidatuddannelsen i teologi, og herunder tutor- og mentorordninger for de nye bachelorstuderende. Der afholdes også Åbent Hus, Studerende for en dag samt karrierearrangementer og studenterstudievejlederne deltager i Tilvalgsdag samt UUG-messer. Via Studie- og karrierevejledningen har fakultetet også tilbud om Lektiecafé i græsk og latin, Eksamensinfomøde om deltagelse i eksaminer på første studieår, infomøder om udlandsophold, feltarbejde og projektorienteret forløb samt Studenter e-mail service, hvor der rundsendes e-mails om studenterjobs, legater, praktikopslag, faglige arrangementer osv.

Afvikling af eksamen

Mundtlige eksaminer med forberedelse afholdes på baggrund af fælles pensum, individuelt pensum eller en kombination af individuelt og fælles pensum. På baggrund af pensum udarbejder underviser/eksaminator i samarbejde med faggruppen en række eksamensspørgsmål, og de studerende trækker et spørgsmål forud for forberedelsen til den mundtlige eksamen. Alle eksamensspørgsmål opbevares og udskrives af underviser/eksaminator. Ved skriftlige porteføljeeksaminer og hjemmeopgaver udarbejder underviser/eksaminator eksamensspørgsmål i samarbejde med faggruppen på baggrund af fælles pensum. Eksamensspørgsmålene offentliggøres på den elektroniske læringsplatform Absalon på en fastsat dato og tidspunkt. Eksamensspørgsmålene udleveres også i papirformat fra Studieadministrationen. Skriftlige porteføljeeksaminer og hjemmeopgaver afleveres enten direkte til underviser/eksaminator eller til Studieadministrationen, der står for den videre distribution af opgaverne til censor.

Ved en kombineret prøveform, der består af en skriftlig hjemmeopgave samt en mundtlig prøve udarbejder underviser/eksaminator eksamensspørgsmålene i samarbejde med faggrupperne på baggrund af en kombination af individuelt og fælles pensum. Eksamensspørgsmålene offentliggøres på den elektroniske læringsplatform Absalon på en fastsat dato og tidspunkt. Eksamensspørgsmålene udleveres også i papirformat fra Studieadministrationen. De skriftlige hjemmeopgaver afleveres til Studieadministrationen, der står for den videre distribution af opgaverne til censor. Den mundtlige prøve afholdes indenfor to uger efter afleveringen af den skriftlige hjemmeopgave.

Eksamensspørgsmålene er formuleret af underviser/eksaminator, som sikrer, at det svarer til pensum, og at det er egnet til at danne grundlag for en fyldestgørende vurdering af eksaminandens beherskelse af pensum og opfyldelse af de faglige mål. Alle eksamensspørgsmål kvalitetssikres i faggrupper. Studielederen godkender opgaveformulering og afleveringstidspunkt for kandidatspecialet. Ved mundtlige eksaminer er fagets kompetencemål og bedømmelseskriterier som formuleret i studieordningen fremlagt for eksaminator og censor.

Bedømmelse af eksaminer

Studienævnet angiver i studieordningen, om en given eksamen bedømmes internt eller eksternt. ”Internt” dækker over, at bedømmelsen foretages af en eller flere undervisere (eksaminatorer) udpeget af fakultetet. ”Eksternt” dækker over, at bedømmelsen foretages af en eller flere eksaminatorer og en eller flere eksterne censorer, der er beskikket af Styrelsen for Universiteter og Internationalisering. Censorinstitutionen kvalitetssikrer uddannelsernes prøver jf. Eksamensbekendtgørelsen. Fordelingen af internt og eksternt bedømte prøver følger de gældende regler i Eksamensbekendtgørelsen. Bedømmelsen af mundtlige prøver sker umiddelbart efter, at prøven er afholdt, og formidles direkte til den studerende. Bedømmelsen registreres i en karakterprotokol, der videregives til Studieadministrationen for registrering i det administrative IT-system STADS. Bedømmelse af skriftlige prøver registreres i en karakterprotokol indenfor den fastsatte tidsramme jf. Eksamensbekendtgørelsen. Eksamensprotokollen indsendes til Studieadministrationen for registrering i det administrative IT-system STADS. Karakteren offentliggøres til den studerende via selvbetjeningen på KUnet. Alle eksamensresultater kontroltastes efter registreringen, og karakterprotokollerne opbevares i Studieadministrationen.

Klage over eksamen

Det Teologiske Fakultet har implementeret Københavns generelle regler på klage- og ankeområdet og i forlængelse af dette udarbejdet en supplerende vejledning til studerende og undervisere: Klage over eksamen (findes også på engelsk). Vejledningen er tilgængelig på fakultetets hjemmeside.

Studerendes adgang til at klage over forhold ved eksamen, herunder over forhold i forbindelse med bedømmelsen af skriftlige arbejder (f.eks. bachelorprojekter, emneopgaver og specialer), er med til at sikre uddannelsernes kvalitet. Mens eksamen direkte sikrer uddannelsens faglige niveau, udgør retten til at klage en mere indirekte kvalitetssikring. Klageretten beskytter de studerendes retssikkerhed ved eksamen. Det juridiske grundlag for at klage og anke i forbindelse med eksamen ved universitetsuddannelserne findes i Eksamensbekendtgørelsen. For at sikre de studerendes kendskab til bedømmelseskriterierne er disse indføjet i studieordningerne. Studieordningerne indeholder tillige information om de generelle bestemmelser vedr. eksamen. Fakultetets lærere gør i samtaler med studerende i forbindelse med mundtlig eksamen og efter bedømmelsen af skriftlige arbejder de studerende bekendt med bestemmelserne om klage.

”Den studerende skal under studiet og eksaminerne efterleve reglerne om videnskabelig redelighed.” Sådan står der i Regler om disciplinære foranstaltninger over for studerende ved Københavns Universitet af 20. oktober 2004 (§ 2, stk. 1).

God akademisk skik

Videnskabelig redelig og god akademisk skik er ikke noget, der kun kræves af universitetets videnskabelige medarbejdere. Også de studerende er underlagt dette krav. For det gælder alle sider af universitetets akademiske virke, at der ikke må kunne sås tvivl om lødigheden af det. Dertil kræves gennemsigtighed. Det skal være gennemskueligt for andre, på hvilket grundlag man siger og mener, som man gør. Og der må ikke vildledes om, hvori ens indsats eller resultater består.

Gengivelse af andres tankegang

Ofte har man brug for at gengive andres tanker, enten fordi man vil gøre dem til sine egne, eller fordi man vil tage afstand fra dem. På alle niveauer af universitetets arbejde spiller referatet en central rolle. Et referat skal være loyalt. Det betyder, at den tankegang eller den tekst, man refererer til, skal gengives så præcist som muligt. Og det betyder også, at man skal respektere en refereret teksts ophavsrettigheder til vigtige pointer og formuleringer. Det gør man ved at markere direkte citater med anførselstegn og litteraturhenvisning og ved at kreditere ophavsmanden for de pointer og formuleringer, man henter i den pågældende tekst. Benytter man udenlandsk litteratur, skal man være omhyggelig, hvis man oversætter sætninger eller afsnit til dansk. Også da skal det fremgå, hvem ophavsmanden er. Reglerne om citater og henvisninger gælder også, når man anvender materiale hentet på internettet.

Der går ikke skår af ens pointer eller formuleringer, fordi de er hentet andetsteds. Men uanset om man er studerende på første år eller højt meriteret forsker, skal man oplyse, hvorfra man har guldkornene. Med mindre, naturligvis, de er ens egne.

Eksamenssnyd

Som studerende kan man svigte kravet om god akademisk skik på flere måder. En af dem er at snyde ved mundtlig og skriftlig eksamen samt ved skriftlige arbejder i det hele taget.

Snyd er ethvert forsøg på at udgive andres tankegange eller værker for sine egne. Ved mundtlige eksaminer vil eksamenssnyd kunne bestå i, at man medbringer ikke-tilladte hjælpemidler i forberedelsestiden. Ifølge disciplinærreglerne er der tale om videnskabelig uredelighed og derved om snyd, ”når der ved forfalskning, plagiering, fortielse eller på anden måde vildledes om den pågældendes egne indsats eller resultater, eller når en anden studerende bistås hermed” (§ 2, stk. 2). Afskrift betragtes således som snyd. Det gælder også, hvis man under tidspres ved en skriftlig eksamen skriver af.

Eksamenssnyd i skikkelse af afskrift kan sikkert finde sted, uden at der er tale om et overlagt forsøg på at snyde. Men citatfusk og skjult genbrug af materiale må regnes for snyd, selv hvis den studerende har handlet ”i god tro”.

Undgå snyd

Hvor en lærer eller censor får mistanke om snyd, f.eks. i form af afskrift, skal studielederen undersøge sagen. Ved bestyrket mistanke om snyd skal forholdet indberettes til dekanen, der dernæst kan afgøre sagen selv, nemlig ved at henlægge den eller at give den studerende en irettesættelse, eller kan indbringe den for Rektor. Rektor kan sanktionere ved at tildele den studerende en irettesættelse, bortvise den pågældende fra den aktuelle eksamen eller simpelthen bortvise vedkommende fra universitetet for en periode eller permanent.

Rektor behandler ca. 25 sager om snyd om året. Der optræder desværre også teologistuderende i denne statistik. En typisk sanktion for eksamenssnyd ved Københavns Universitet er bortvisning i et halvt år.

Studienævnet vil hermed opfordre alle studerende til at indprente sig kravet om god skik i akademiske og videnskabsetiske sager. Og det er værd at mærke sig, at kravet gælder for alle mundtlige og skriftlige eksaminer og opgaver: Fra afløsningsopgaverne i de første semestre af bacheloruddannelsen og til eksamensopgaverne og specialet i kandidatuddannelsens sidste semestre.

Procedure for evaluering af hele uddannelser

Ved aflevering af bachelorprojekt, kandidatspeciale og masterafhandling udleveres spørgeskemaet Uddannelsesevaluering til den studerende med anmodning om at udfylde og aflevere skemaet til Studieadministrationen. De øvrige dokumenter, der indgår i evaluering af hele uddannelsen, indsamles ligeledes systematisk som beskrevet under de relevante afsnit i kvalitetssikringspolitikken. Uddannelsesevalueringerne fremsendes én gang årligt til Studienævnene.

Eksternt Råd/Aftagerpanel får hvert 3. år dimittendundersøgelser og studienævnenes sammenfatning af uddannelsesevalueringerne til udtalelse. Hvert 6. år inviteres peers fra en dansk, nordiske eller international relevant uddannelse til at foretage peer review på baggrund af de seneste seks års evalueringer samt foretage fokusgruppeinterviews efter behov. Efter endt peer review offentliggøres en rapport.