Paulus – en samtale mellem eksegese og kirkehistorie

På det teologiske fakultet har debatten om den nye Paulusforskning og dens syn på den bibelske tekst fejret sit tiårsjubilæum.

Mellem de teologiske discipliner har en grundlæggende diskussion taget form, som på interessant vis belyser disciplinernes interne forskelle såvel som deres potentielle ligheder. Senest har udgivelsen af Paulus-evangeliet: nye perspektiver på Romerbrevet (2015) pustet nyt liv i debatten.

Centralt står her spørgsmålet om den bibelske tekst og dens fortolkningsmuligheder.
Skal teksten beskrives ud fra historiske forklaringsmodeller, som kan falsificeres, eller står teksten åben og formidler sprogets stadige sammenstød og teologiens paradoksale konstruktioner? Skal den bibelske sprogbrug afdækkes og afkodes eller indgår den i et konkret møde mellem genstand og fortolker, som konstant er i bevægelse og dermed modsætter sig enhver falsifikation?

Her viser sig, tilsyneladende, to forskellige syn på, hvordan videnskabelige udsagn bør formuleres. Men medfører dette, at kløften mellem de forskellige teologiske discipliner er uoverstigelig? Er en sådan uoverstigelighed et problem eller et vilkår for teologifaget? Findes der, alle forskelle til trods, nogle fælles grundantagelser, som binder disciplinerne til hinanden? Eller er de forskellige tilgange, som også findes inden for hver enkelt disciplin, en produktiv styrke, der udmærker teologien og gør dens kendetegn til den vedvarende fortolkningskonflikt om traditionens tekster?

I et dobbeltforedrag vil Troels Engberg-Pedersen og Anna Vind dels skitsere deres holdning til dette grundlæggende hermeneutiske spørgsmål, dels give centrale eksempler på, hvordan Paulus efter deres mening skal forstås, når man ser ham ud fra deres respektive hermeneutiske perspektiver.

Entré kr. 25 per enkeltforedrag. Medlemskab kr. 50 per semester for studenter/pensionister, kr. 75 for øvrige.