Teologistudier versus fromhedsstudier + generalforsamling

Foredrag ved ph.d.-studerende Lars Nørgaard og Kristian Mejrup

I 1977 karakteriserede Michel Foucault sine historiske bestræbelser som et forsøg på at tale om et ukendt objekt ud fra en ikke på forhånd fastlagt metode. Forud for den historiske analyse kan man således ikke henvise til en generel teori eller
metode, der kan afgøre, hvordan forskellige elementer i analysen hænger sammen.
Et udsagn om mennesket – f.eks. et teologiske udsagn – har således ikke i sig selv en betydning; denne kommer først på tale, idet vi analyserer de forskellige måder, hvorpå udsagnet er blevet omsat til virkelighed.


Inden for rammerne af forskningsprojektet SOLITUDES studeres en række
specifikke måder, hvorpå det teologiske imperativ om ’at være i verden, men ikke af verden’ er blevet omsat til virkelighed. På tværs af de konfessionelle skillelinjer studeres fromhedslivets forskellige former i det lange syttende århundrede, idet ’fromhed’ her ikke tilskrives en selvstændig teologisk vægt, men derimod anses som en erfaret virkelighed, der udtrykkes på forskellige måder i forskellige medier, og som er afhængig af forskellige, historiske konstellationer.


I foredraget inddrages tre eksempler på, hvordan ’fromhed’ kan gøres til genstand i en historisk analyse: (1) templet som rumlig model, metafor og materialitet,
(2) skriften og genskrivningen som medium for selvet og (3) identifikation og
manipulation i visuelle repræsentationer. Af disse tre eksemplificeringer følger en række spørgsmål. Kan vi tale om en ’særlig’ teologi, der gør sig gældende i det tidligt moderne fromhedsliv? På hvilke måder er en sådan ’teologi omsat til praksis’kendetegnet ved konfessionelle forskelle? Og endeligt: På hvilken måde forholder studiet af en sådan fromhedsteologi sig til andre tilgange til teologiens historie?

Forinden foredraget afholdes generalforsamling kl. 18.00.

Entré kr. 25 per enkeltforedrag. Medlemskab kr. 50 per semester for studenter/pensionister, kr. 75 for øvrige.